Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Juni 2014

11

juni
2014

A Great Day in Rotterdam

Op vrijdag 27 juni 2014 gaat de Jazzdag van start met een bijzonder evenement. Tussen 12.00 uur en 13.00 uur wordt er bij het Verhalenhuis Belvédère een unieke fotoshoot gehouden onder de titel A Great Day in Rotterdam. Het is een verwijzing naar het klassieke groepsportret vol jazzgrootheden uit 1958 dat beroemd werd als A Great Day in Harlem. We roepen alle Nederlandse jazzmuzikanten op om zich om 11:45 uur te melden in de Rechthuislaan 1 in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Fotograaf Joop Reijngoud staat daar klaar om het liefst zo veel mogelijk jazzhelden bij elkaar te vereeuwigen.

Historische locatie
Het huidige Verhalenhuis Belvédère zit op een plek die voor de historie van de jazz van groot belang is geweest. In de jaren ’30 van de vorige eeuw runde eigenaar Daan Troost in het pand het ‘Negropalace Belvédère’. Het was dé gelegenheid om aanstormende jazztalenten als saxofonist Kid Dynamite en trompettist Teddy Cotton in het Rotterdamse te bewonderen.

A Great Day in Harlem
Het idee voor A Great Day in Rotterdam komt niet uit de lucht vallen. In 1958 benaderde het Amerikaanse blad Esquire fotograaf Art Kane voor het maken van een groepsportret van iedereen die er destijds toe deed in de Amerikaanse jazz. Veteranen als Coleman Hawkins en Count Basie, boppers als Dizzy Gillespie en Thelonious Monk en nieuwlichters als Charles Mingus en Sonny Rollins verzamelden zich op de trappen van een groot herenhuis op 126th Street in de New Yorkse wijk Harlem. De foto werd ook het onderwerp van de prachtige documentaire A Great Day in Harlem en maakte de tamelijk onbekende Kane op slag wereldberoemd.

Aanmelden en jazzlunch
De organisatie van de Jazzdag wil graag een inschatting kunnen maken van het aantal aanwezige muzikanten en roept iedereen op om zich te melden via fotoshoot@jazzdag.nl. Uiteraard hoopt de Jazzdag op een zo groot mogelijke opkomst. De Jazzdag en Verhalenhuis Belvédère biedt alle aanwezigen na afloop een jazzlunch aan als tribute naar de Belvédère Jazz Club die het ooit was.

Jazzdag www.jazzdag.nl
Verhalenhuis Belvédère www.verhalenhuisbelvedere.nl