Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Oktober 2013

20

oktober
2013

‘ADE is een volwaardige dansmarathon’

De echte diehards kunnen nog tot zondag diep in de nacht uit hun dak gaan op verschillende locaties in de stad, maar het grootste deel van de achttiende editie van het Amsterdam Dance Event zit erop. Directeur Richard Zijlma kijkt trots en voldaan terug op vijf dagen en nachten dance in de hoofdstad.

Volgens een eerste schatting stonden op de drukste momenten zo’n 100.000 danceliefhebbers tegelijk uit hun dak te gaan op de honderden feesten en evenementen verspreid over 115 locaties in de stad. In totaal gingen er voor vijf dagen ADE-feesten 300.000 kaartjes over de toonbank, vorig jaar waren dat er 200.000. “ADE is uitgegroeid tot een volwaardige 24-uurs dansmarathon.”

Als een van de hoogtepunten van het evenement noemt Zijlma de officiële opening woensdagavond in de Rabozaal van de Melkweg, waar 25 jaar dance in Nederland werd gevierd. “Het was mooi om te zien dat daar de oude generatie, de pioniers van de scene, en de jonkies die nu aan de poorten staan te rammelen, samen stonden te feesten.” Zijlma werd zelf in het zonnetje gezet door burgemeester Eberhard van der Laan, die hem als dank voor zijn verdienste voor de hoofdstad verraste met de Frans Banninck Cocqpenning. “Ik moest even uit mijn comfortzone komen, ik hou er namelijk helemaal niet van om in de belangstelling te staan. Maar uiteindelijk is het natuurlijk enorm eervol. Ik zie de erepenning als erkenning van het evenement en de hele dancescene. We worden niet langer gezien als niche, maar als volwaardige, bloeiende sector.”

Onmogelijk
Met in totaal 2136 dj’s op meer dan 300 feesten verdeeld over heel Amsterdam, kan zelfs de directeur naar eigen zeggen maar 2 procent van het programma meebeleven. “Meer is menselijk niet mogelijk. Ik heb ongeveer acht clubs per nacht bezocht en dan zie je de rijkdom van deze scene en een dwarsdoorsnede van de bevolking. We kunnen onszelf als organisatie nauwelijks meer een voorstelling maken van hoe groot ADE geworden is.”

Inmiddels staat het dance event al een aantal jaar te boek als grootste clubfestival voor elektronische muziek en een van de meest toonaangevende conferenties voor professionals in de branche. Vanuit de hele wereld bezochten de afgelopen dagen bijna 5000 geïnteresseerden de zakelijke kant van ADE, met seminars, interviewsessies, netwerkborrels en showcases.

Politiek
Dat dance er toe doet, is ook de politiek opgevallen. Zijlma leidde de afgelopen dagen een delegatie nieuwsgierige Tweede Kamerleden rond lang alle facetten van het festival. Onder andere Duncan Stutterheim, de grote man achter ID&T, gaf de volksvertegenwoordigers een inkijkje in de geschiedenis en de economische waarde van de sector. Daarna gingen de dames en heren politici zelf even lekker met de voetjes van de vloer bij de show van Tiësto in de Ziggo Dome.

Naast het clubfestival en het conferentieprogramma, organiseerde ADE dit jaar ook een uitgebreid dagprogramma voor het uitgaanspubliek. Onder de noemer ADE Playground konden bezoekers door de hele stad films zien, workshops volgen, exposities bekijken en interviewsessies met bekende dj’s bijwonen. “De Q&A’s met artiesten organiseerden we dit jaar voor het eerst en het was overal volle bak. Normaal ziet het publiek de dj’s alleen hoog op een podium staan, nu konden ze met ze in gesprek.” Onder anderen Chuckie, Duncan Stutterheim, Sander van Doorn en Giorgio Moroder lieten zich in Amsterdam het hemd van het lijf vragen.

Bron: ANP