Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Oktober 2019

21

oktober
2019

Amsterdam Dance Event (ADE) blikt terug op geslaagde editie

De 24e editie van het Amsterdam Dance Event (ADE), van 16 tot en met 20 oktober 2019, is ten einde. In totaal bood het wereldwijd grootste platform voor de elektronische muziek meer dan 1000 evenementen, verspreid over bijna 200 locaties, waar 400.000 bezoekers uit een recordaantal van bijna 150 landen op af kwamen. Op de conferentie maakten dit jaar ruim 600 sprekers hun opwachting voor keynotes, workshops en masterclasses over een variëteit aan onderwerpen.

Het Amsterdam Dance Event is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste broedplaats voor elektronische muziekcultuur. In het dagprogramma werd uitgebreid stilgestaan bij de viering van 100 jaar elektronische muziekinstrumenten, met onder meer een Museum of Modern Instruments (MoMI) in De Brakke Grond en workshops en masterclasses van pioniers uit de afgelopen decennia. Daarnaast was er voor het eerst een samenwerking met het festival Milkshake en Paradiso. Zij presenteerden in de Duif het programma ‘For all Who Love’.

De Waalse Kerk, midden in het centrum van Amsterdam, stond in het teken van ADE Zen Space. Bezoekers konden daar ontspannen door onder meer een speciaal, uitverkocht slaapconcert, meditatie en speciale audiovisuele installaties. Het volledige culturele dagprogramma spreidde zich uit over meer dan 40 plekken in de metropoolregio Amsterdam, met Kunstfort Vijfhuizen, ICK ZuidOost, Het HEM, Lab111, OSCAM en de Noorderkerk als in het oog springende locaties. Frankrijk was het focusland en kreeg ruim aandacht in het conferentie en festivalprogramma, waar ook China en Japan bijzondere aandacht kregen. Daarnaast stond talentontwikkeling en educatie wederom centraal, met een uitgebreider ADE Sound Lab, ADE University, Beats Academy en het eerste Writers Camp in en met VondelCS.

Paradiso en Melkweg waren plaats van handeling van ADE LIVE, het tweedaags programma dat een podium biedt aan opkomend live talent. Het Amerikaanse techbedrijf Audionamix won de ADE TECH start-upwedstrijd Companies 2 Watch en op ADE Green werd door nationale en internationale evenementen de Green Deal Circular Festivals getekend. Op zondag vond ADE Hangover, het gratis stadsfestival op de NDSM-werf, plaats.

Directeur Mariana Sanchotene kijkt tevreden terug op het evenement, dat voor het eerst volledig onder haar verantwoordelijkheid viel: “We hebben een enorm divers aanbod gehad in de afgelopen vijf dagen, met ruimschoots aandacht voor artistieke vernieuwing, talentontwikkeling en inclusiviteit. Bovendien hebben we meer spreiding van evenementen door de stad en hebben we uitstapjes naar het HEM in Zaandam en het Kunstfort in Vijfhuizen gemaakt. Inzet was een groei op kwaliteit, niet zozeer op kwantiteit. We streven naar een verdieping en verrijking van de verbeelding van het programma. Ik denk dat we daarin zijn geslaagd. Nu met frisse moed op weg naar onze jubileumeditie van 2020.”

Marco de Goede ontving, na eerder Gary Smith en Gert van Veen, de Amsterdam Dance Event Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de dance scene, de stad en ADE. De Goede stond aan de basis van de Stichting Nachtburgemeester, waar hij momenteel voorzitter van is.

2020
In 2020 viert Amsterdam Dance Event (ADE) een jubileum met de 25e editie. Deze vindt plaats van 21 tot en met 25 oktober 2020.