Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Maart 2014

18

maart
2014

Buma Award Nationaal voor Armin van Buuren, Buma Gouden Harp voor John de Mol

Een nieuwe naam, nieuwe categorieën en aansprekende winnaars: het Buma Award Gala bracht dinsdagavond de bekendste Nederlandse componisten, tekstdichters en muziekuitgevers samen voor de uitreiking van deze prestigieuze Nederlandse muziekprijzen. DJ Armin van Buuren ontving samen met John Ewbank en Benno de Goeij de Buma Award Nationaal voor de in ons land meest succesvolle hit This is what it feels like. Producent John De Mol kreeg uit handen van Joop van den Ende de Buma Gouden Harp voor zijn bijdrage aan het promoten van de Nederlandse muziek. Voor het eerst was er ook een speciale prijs voor de beste tekstdichter én een onderscheiding voor filmmuziek.

Volgens Buma Cultuur directeur Frank Helmink staan de Buma muziekprijzen vanaf nu weer volledig in het teken van de mensen achter de artiest: de Nederlandse componisten en tekstdichters. Helmink: “Dat is ook de reden dat we deze 52ste editie hebben gekozen voor een nieuwe naam: de Harpen zijn Buma Awards geworden. Ook hebben we een aantal nieuwe onderscheidingen in het leven geroepen: de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter en een aparte Buma Award voor filmmuziek.”

Buma Lifetime Achievement Award
Op het besloten gala in Studio 21 op het Hilversumse MediaPark ontving tekstdichter Han Kooreneef uit handen van Liesbeth List de Lennaert Nijgh Prijs voor zijn gehele werk.
De pas 17-jarige DJ Martijn Garritsen (Martin Garrix) kreeg de Buma Award Internationaal voor zijn hit Animals. De Buma Lifetime Achievement Award ging naar Robbie van Leeuwen. Met het door hem gecomponeerde Venus bereikte Shocking Blue in 1969 als eerste Nederlandse band een Amerikaanse Top 1 notering. De uitvoering van het nummer door Sandra van Nieuwland maakte duidelijk dat de compositie nog niets aan kracht verloren heeft.

John de Mol
Voor televisieproducent John de Mol was het in ontvangst nemen van de Buma Gouden Harp in meerdere opzichten een bijzonder moment: “Ik kom uit een muzikaal nest: mijn vader is altijd werkzaam geweest in de muziekindustrie en heeft destijds de Stichting Conamus, de voorganger van Buma Cultuur, glans gegeven. En ook hij had een Gouden Harp waarop hij bijzonder trots was. Dat maakt het extra mooi om juist van deze organisatie zo’n prestigieuze onderscheiding te krijgen. Nog steeds neemt muziek in mijn werk en leven een belangrijke plaats in. Niet alleen bij The Voice of Bloed, Zweet en Tranen, maar ook als het gaat om de titel- of achtergrondmuziek bij de meest uiteenlopende Talpa-producties.”

Armin van Buuren
Armin van Buuren mocht maar liefst drie Buma Awards in ontvangst nemen. Hij kreeg naast de  Buma Award Nationaal samen met Martijn Schimmer, Matthijs Kieboom en Benno de Goeij ook een onderscheiding voor zijn bijdrage aan de muziek van de film Verliefd op Ibiza. Van Buuren: “Ik vond het een enorme eer gevraagd te worden om de muziek voor de film te verzorgen – het was een leuke uitdaging! Ik ben erg dankbaar dat ik daar nu samen met de componisten en tekstdichters met een award voor wordt beloond.”

De presentatie van het Buma Awards Gala 2014 was in handen van Harm Edens.