Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2016

7

januari
2016

Buma Awards 2016: erkenning voor de mensen achter de hits

Wie worden de opvolgers van Dotan en Mr. Probz als winnaar van een Buma Award? Op maandag 15 februari aanstaande komen Nederlandse componisten, tekstdichters en muziekuitgevers weer samen voor de uitreiking van deze prestigieuze muziekprijzen. Ook wordt er weer een Gouden Harp uitgereikt aan iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het promoten van de Nederlandse muziek.

Buma Cultuur directeur Frank Helmink constateert dat Nederland het afgelopen jaar opnieuw nadrukkelijk aanwezig was op de internationale muziekmarkt: “DJ’s als Armin van Buuren, Hardwell en Martin Garrix horen internationaal tot de wereldtop en ieder jaar weten ook meer Nederlandse bands en artiesten over de grens succes te boeken, denk aan Caro Emerald, Dotan, Mr. Probz en Kensington. En daarnaast maken internationale artiesten als bijvoorbeeld David Guetta en Avicii steeds vaker gebruik van de creativiteit van Nederlandse componisten.”

Volgens Helmink zijn de BUMA Awards niet alleen een erkenning voor de muziekprofessionals maar hebben ze ook als doel aan de buitenwereld te laten zien hoe goed de Nederlandse muziek het doet in binnen- en buitenland. Helmink vindt het jammer dat onze overheid nog steeds te weinig oog heeft voor de Nederlandse muziek als exportproduct: “We praten hier over een miljoenenindustrie en een geweldige promotie voor ons land. Daar moet meer in geïnvesteerd worden; nog steeds is bijvoorbeeld muziekonderwijs op lagere en middelbare scholen een ondergeschoven kindje en moeten beginnende artiesten zich vaak zelf maar een beetje proberen te redden. Jammer, want er loopt in ons land enorm veel muzikaal talent rond dat niet maximaal de kans krijgt zich te ontplooien.”

Net als vorig jaar worden In Studio 21 op het Hilversumse Mediapark door gastheer Erik de Zwart Buma Awards uitgereikt in een aantal categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal gaan naar de componisten en tekstdichters van de best verkochte singles in 2015.

Ook is er op het Buma Awards Gala weer een prijs voor de meest succesvolle filmmuziek. Daarnaast bepaalt een deskundige jury de winnaar van de Lennaert Nijgh Prijs voor de beste tekstdichter. Tenslotte worden twee overkoepelende prijzen uitgereikt: een Lifetime Achievement Award voor een componist die een belangrijke stempel heeft gedrukt op de Nederlandse muziek en de Gouden Harp voor een persoon die veel heeft betekend voor het nationaal en internationaal promoten daarvan.