Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Juni 2015

26

juni
2015

Buma Boy Edgarprijs 2015 voor saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma

Op de Jazzdag in Rotterdam is zojuist bekend gemaakt dat de Buma Boy Edgarprijs is toegekend aan saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma. Dat maakte jurysecretaris Willem Kniknie zojuist bekend. Postma was zelf aanwezig bij de aankondiging. Onderdeel van de prijs is een door de winnares zelf samen te stellen concertavond op 9 december 2015 in het Bimhuis te Amterdam. Bij die gelegenheid zal haar de Buma Boy Edgarprijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.

Nog voor dat zij in 2003 cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam werd het buitengewone talent van Tineke Postma (1978) in binnen- en buitenland al opgemerkt. Techniek, lyriek, verrassende harmonische inzichten, originele composities en een direct herkenbare eigen sound: de in Heerenveen geboren saxofonist lijkt werkelijk alles mee te hebben. Amerikaanse topmusici als Geri Allen (piano), Terri Lyne Carrington (drums), Esperanza Spalding (bas) en haar voormalige leermeester Greg Osby vinden het een creatieve uitdaging om met de Nederlandse te spelen. Haar viel zelfs de eer ten beurt om met legendarische musici op te treden zoals Wayne Shorter en op twee met een Amerikaanse Grammy onderscheiden cd’s mee te spelen, Beautiful Live van Dianne Reeves en The Mosaic Project van Terri Lyne Carrington. Maar ook haar Nederlandse kwartet met onder meer pianist Marc van Roon wordt bejubeld. Postma heeft inmiddels vele nationale en internationale muziekprijzen op haar naam staan en kreeg lovende recensies naar aanleiding van de zeven albums die zij uitbracht en de concerten die zij gaf, wereldwijd.

Uit het juryrapport:

Wat bij Tineke Postma vooral opvalt is de combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid. Hoe een in principe bescheiden Friese musicus carrière in de Verenigde Staten maakte met haar eigen Amerikaanse band en samenwerkte met niet de minsten.

…. zowel op alt- als sopraansaxofoon is haar toon klip en klaar, direct en zonder opsmuk. In haar bagage is geen plaats voor clichés, fratsen of mooidoenerij, ze kiest haar noten zorgvuldig en heeft daarbij een bijzonder gevoel voor melodie en harmonie.

Een verdere constante in de loopbaan van de saxofonist is dat zij een uitstekende bandleider is…… Vanwege haar respect voor andermans kunnen, heeft ze in haar eigen groepen een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit. Dat betaalt zich uit in ieders muzikale bijdrage en trekt haar ensembles ongetwijfeld naar een nog hoger niveau.

Ondanks het feit dat Tineke Postma een gevestigde naam en een onmiskenbaar ambassadeur voor de Nederlandse jazz is, beschikt ze over meer dan voldoende eigenheid, bravoure, passie en potentie, om zich zowel in Nederland als daarbuiten verder te ontwikkelen en te profileren met haar geheel eigen vorm van eigentijdse jazz.

De jury van de Buma Boy Edgarprijs 2015 bestaat uit:
Micha de Kanter, voorzitter (geluidstechnicus Mideka Music Recording)
Willem Kniknie, secretaris (directeur MuziekPodium Zeeland, programmeur International Jazz Festival Middelburg)
Nicolle Leenhouwer (programmeur ProJazz, Jazz070 en Cutting Edge Jazz Festival, Den Haag)
Niels Nieuborg (programmeur North Sea Jazz Club, Amsterdam)
Cees van de Ven (journalist/fotograaf van draaiomjeoren.com, programmeur JazzCase, Neerpelt, België)

De prijs en de historie
De Buma Boy Edgarprijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgarprijs in samenwerking met het Bimhuis.

De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgarprijs. Recente winnaars zijn Anton Goudsmit (2010), Ferdinand Povel (2011), Yuri Honing (2012), Oene van Geel (2013) en Jeroen van Vliet (2014).

Meer informatie over de prijs, biografie en fotomateriaal van Tineke Postma, het volledige juryrapport en een overzicht van eerdere winnaars is te vinden op www.bumaboyedgarprijs.nl.

De Buma Boy Edgarprijs wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Buma.

Jazzdag
Het grootste Nederlandse showcase- en netwerkevenement voor de jazz trekt op 26 en 27 juni zo’n duizend jazzprofessionals en muziekliefhebbers naar de Kop van Zuid in Rotterdam. Overdag vindt in LantarenVenster het conferentieprogramma plaats met panels, netwerkmogelijkheden, het matchmakingprogramma en de bekendmaking van de Buma Boy Edgarprijs. ’s Avonds zijn er optredens te zien in LantarenVenster, Kantine Walhalla, het Jazz Museum Rotterdam en Hotel New York, waar bekende topmuzikanten nieuwe muzikale programma’s presenteren en aanstormend talent zich in de kijker speelt. Dit jaar treden o.a. Ntjam Rosie, Corrie van Binsbergen, Gosto, Azure Hiptronics, Antimufa, Joyce-Lou & JDMC, Phil’s Music Laboratory, Sarah-Jane, Pierre Dunker Music en Roos Jonker op tijdens het gratis te bezoeken showcaseprogramma.

De Jazzdag is het startpunt van twee weken jazzmuziek in Rotterdam, met North Sea Round Town en het North Sea Jazz Festival. Het festivalprogramma is onderdeel van North Sea Round Town.