Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Februari 2014

17

februari
2014

Buma Harpen worden Buma Awards

De belangrijkste Nederlandse muziekprijzen krijgen na 52 jaar een andere naam: de Harpen gaan vanaf 18 maart aanstaande Buma Awards heten. Ook komen er nieuwe categorieën voor Nederlandse componisten en tekstdichters die zowel in Nederland als in het buitenland succesvol zijn.

Voor de nieuwe aanpak is volgens Buma Cultuur directeur Frank Helmink gekozen omdat Buma met de Awards een nieuwe richting in wil: “De leden van Buma zijn componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. De Harpen en Exportprijzen werden in het verleden nog wel eens gewonnen door artiesten die niet ook de componist waren. We vinden dat onze Buma Awards weer terecht moeten komen waar ze horen: bij de componisten en tekstdichters. En daarbij past ook een nieuwe naam.”

Harp nog wel als oevreprijs
Met de nieuwe naam is ook een aantal nieuwe categorieën voor de Buma Awards in het leven geroepen. Naast Awards voor de best verkochte en meest gedraaide nationale en internationale Nederlandse liedjes, komt er een Lennaert Nijgh Award voor de beste tekstdichter, een prijs voor de componisten achter de muziek van een Nederlandse bioscoopfilm en wordt er een Lifetime Achievement Award uitgereikt voor een Buma-componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft. Volgens Helmink zal ook de Harp niet helemaal verdwijnen: “De Harp is al jaren een belangrijke prijs en we zullen jaarlijks een Buma Gouden Harp blijven uitreiken aan een persoon die veel heeft betekend voor de Nederlandse muziek.”

Iconen in de artiestenwereld
Buma Cultuur houdt zich al vanaf 1962 bezig met ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek. Eerst onder de naam Conamus, sinds 2006 onder de naam Buma Cultuur. In de afgelopen vijftig jaar hebben vele iconen in de artiestenwereld een prijs van Buma mogen ontvangen: van Annie M.G. Schmidt tot John Ewbank, van The Cats tot Kane. De genomineerden voor de prijzen van dit jaar worden later bekend gemaakt, 18 maart aanstaande zullen de onderscheidingen in Studio 21 in Hilversum feestelijk worden uitgereikt.