Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

April 2019

19

april
2019

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki brengt hommage aan Notre-Dame in nieuw orgelwerk

Zaterdagmiddag 20 april om 15:30 speelt Jan Hage op het orgel van de Dom in Utrecht de première van Pour Notre-Dame. In dit orgelwerk brengt Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki een hommage aan de Notre-Dame, die deze week deels door vuur is verwoest. Volgende week spelen organisten door het hele land het nieuwe stuk.

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki was diepgeraakt toen zij op televisie zag hoe het vuur raasde door de Notre-Dame. “Een grote ramp. Terecht is veel geschreven over de waarde van de kerk voor het christendom, de architectuur en de kunst. Maar ook voor de muziek is de kathedraal een symbool. In de Notre-Dame is de eerste meerstemmige muziek gecomponeerd. De overweldigende ruimte en de grootse akoestiek inspireerden de koormeesters rond 1200 om het eenstemmige gregoriaans te verrijken met extra stemmen en muzikale ornamenten. Dat was een ongekende revolutie. De Notre-Dame is de wieg van onze westerse muziek. Gelijk na de brand ben ik begonnen met het componeren van Pour Notre-Dame: voor Onze-Lieve-Vrouw, voor de kerk en voor de muziek die ons allemaal verbindt.”

Calliope Tsoupaki schrijft als Componist des Vaderlands het hele jaar door composities die inhaken op belangrijke evenementen en gebeurtenissen. Zij wil daarmee een verbindende rol spelen in de maatschappij. Voor de Dag van de Mensenrechten, op 10 december 2018, componeerde zij bijvoorbeeld Song for Life and Death voor panfluit solo. Die composities worden gratis gedeeld op de website componistdesvaderlands.nl. Ook de partituur van Pour Notre-Dame komt beschikbaar als download.

De organisten betuigen met Pour Notre-Dame ook solidariteit met hun collega’s in Parijs, die het orgel van de kathedraal lang moeten missen. Het instrument is gebouwd door de negentiende-eeuwse meesterbouwer Aristide Cavaillé-Coll en staat bekend als een van de meest geavanceerde en indrukwekkende orgels ter wereld. Gelukkig heeft het orgel alleen roet- en stofschade opgelopen. Maar het zal jaren duren voordat het weer kan worden bespeeld.

Zaterdag 20 april, 15:30 in de Dom in Utrecht
Organist Jan Hage speelt de première van Pour Notre-Dame van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki in de Domkerk te Utrecht. Theoloog Prof. dr. Paul van Geest zal hierbij spreken. Volgende week spelen organisten in het gehele land de hommage aan de Notre-Dame. De optredens zullen bekend worden gemaakt in de agenda van componistdesvaderlands.nl.

Oproep
Calliope Tsoupaki roept verdere organisten die aan willen sluiten bij het eerbetoon graag op zich te melden via componistdesvaderlands.nl of via Facebook @componistdesvaderlands.