Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2017

11

januari
2017

Dua Lipa wint Public Choice Award

Vanavond kregen de winnaars van de 2017 European Border Breakers Awards (‘EBBA’), de Europese muziekprijs voor opkomende artiesten, hun prijs uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een feestelijke avond in Martini Plaza in Groningen. Aan de Britse artieste Dua Lipa werd bovendien de ‘Public Choice Award’ uitgereikt – zij werd met een groot aantal online stemmen tot meest populaire EBBA winnaar gekozen.

Dua Lipa is een coole singer-songwriter uit Londen, die love songs schrijft met een groots geluid en met een ‘twist’: strijkers, melancholieke teksten, elektronische beats en donkere sensuele vocalen. Be The One, Last Dance en Hotter Than Hell werden hits en leverden het bewijs dat Dua Lipa een veelbelovende, volwassen artiest is. Het afgelopen jaar stond ze op een grote hoeveelheid festivals zoals Lowlands, Frequency, Pukkelpop en Way Out West, terwijl haar muziek in de charts terecht kwam in landen zoals Denemarken, Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

De EBBA show kende ook bijzondere optredens van Alan Walker (no), Jaakko Eino Kalevi (fi), Namika (de), Hinds (es), Filous (at), Jain (fr), Dua Lipa (gb), Natalie La Rose (nl) and Walking on Cars (ie). Ook Era Istrefi (al) kreeg een EBBA uitgereikt. De EBBA show wordt de komende maanden door een aantal Euroepse publieke zenders uitgezonden. Delen van de show zijn te zien op het EBBA YouTube-kanaal.

De EBBA show wordt komende zaterdag, 14 januari, om 01.00 uur integraal uitgezonden op NPO3.

De EBBA wordt betaald door het Creative Europe programma van de Europese Unie (EU). Met de EBBA, wil de Europese Unie van tien opkomende Europese acts het succes benadrukken om muziek en touring-resultaten buiten hun eigen land te verkopen,

DE EBBA

De European Border Breakers Awards (EBBA) kijken over grenzen heen en zetten veelbelovende Europese rock-, pop- en dance-artiesten in de spotlight. Van Adele (Verenigd Koninkrijk) tot Christine & the Queens vertegenwoordigen de EBBA winnaars de meest bijzondere nieuwe Europese sounds van nu. Onder andere Stromae, Gabriel Rios, Hozier, Of Monsters and Men, Mumford & Sons, Aurora, Disclosure, John Newman, C2C, Tokio Hotel, The Script, Years and Years, Robin Schulz, Carnival Youth, MØ en Selah Sue wonnen de afgelopen jaren een EBBA.

Van enthousiaste concertbezoekers in het weekend tot een industrie die toegewijd is nieuwe muziek over het voetlicht te brengen, ‘Music Moves Europe’. The EBBA zijn een van de manieren waarop de EU Europese pop- en contemporaine muziek viert, door de artiesten, de industrie en de fans samen te brengen in één Europees muziekfeest.

Elk jaar worden de EBBA uitgereikt aan tien Europese artiesten als erkenning van het succes dat zij buiten hun eigen land bereiken. Dit succes wordt gemeten door:

De European Border Breakers Charts die eerder dit jaar zijn geïntroduceerd en samengesteld worden door Radiomonitor, is een chart gebaseerd op airplay binnen Europa buiten het eigen land van de artiest.

Om kans te maken op een EBBA 2017 moet de artiest tussen 1 augustus 2015 en 31 juli 2016 grensoverschrijdend Europees succes hebben gehad met zijn/haar eerste internationale release, en afkomstig zijn uit een land dat onderdeel is van het Creative Europe programma van de EU.

De EBBA, een prijs van de EU, worden dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt, georganiseerd door Eurosonic Noorderslag in samenwerking met de Europese Commissie (Creative Europe) en de European Broadcasting Union, ondersteund door Buma Cultuur, het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Groningen, de Stad Groningen en Music Week.