Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Mei 2016

31

mei
2016

Down to Earth (Bonnefanten College, Maastricht) en Lisa Nora (Het Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede) Beste Schoolacts 2016

Een bomvolle Heineken Music Hall was vandaag het decor van een spannende strijd om de Beste Schoolacts tijdens de finale van Buma Music Academy 2016. Twaalf optredens leverden uiteindelijk twee winnaars op: in de categorie Bovenbouw ging de eerste prijs naar Lisa Nora van Het Stedelijk Lyceum (Kottenpark) uit Enschede en bij de Onderbouw was Down to Earth van het Bonnefanten College uit Maastricht de beste. Juryleden Maan en Dennis van Leeuwen waren verrast over het hoge niveau van de schoolacts. Maan: “Deze finale is opnieuw een bewijs dat serieuze aandacht voor muziekonderwijs op middelbare scholen, écht grote talenten kan opleveren.”

De organisatoren hadden er dit jaar voor het eerst voor gekozen om de finale te splitsen in Onderbouw en Bovenbouw, elk met een eigen jury. Buma Cultuur directeur Frank Helmink: “Het verschil tussen bijvoorbeeld eerste- en zesdeklassers was in vorige edities soms te groot voor een goede vergelijking, vandaar deze oplossing.” Van de zeven bovenbouw en vijf onderbouw-acts mochten uiteindelijk vier bands hun nummer spelen voor de met ruim 300 toeschouwers gevulde zaal. TVOH winnares Maan en Ivo Severijns, directeur van de Herman Brood Academie, jureerden de deelnemers van de onderbouw en voor de bovenbouw werden de acts beoordeeld door gitarist/producer Dennis van Leeuwen en RTL5-presentatrice Veronica van Hoogdalem.

Uiteindelijk traden vier acts op voor de voltallige jury met Kay Nambiar als vijfde toevoeging. Na uitgebreid juryberaad werd uiteindelijk Down to Earth aan als winnaar bij de onderbouw bekendgemaakt. Maan: “Geen makkelijke keuze maar we hebben toch gekozen voor Down to Earth die onder hoge druk een perfect nummer speelden van verrassend hoog niveau.” Voor de winnende bovenbouw act was minder lang beraad nodig om Lisa Nora als winnares aan te wijzen. Dennis: “Een professionele act en een heel goed zelf geschreven nummer. Ik denk dat we van Lisa Nora nog wel gaan horen in de toekomst.”

‘Te weinig aandacht voor muziekonderwijs’

De Buma Music Academy is een initiatief van Buma Cultuur en heeft als doel het muziekonderwijs in Nederland te ondersteunen. Buma Cultuur directeur Frank Helmink:
“Dit jaar deed meer dan de helft van alle scholen in het Voortgezet Onderwijs mee met ons gratis interactieve lespakket. Maar wat wij veel liever zouden zien is dat de middelbare scholen muziekonderwijs eens écht serieus gaan nemen. Bijvoorbeeld met een extra ‘cultuur & creativiteitsprofiel’ voor de MBO/HAVO/VWO opleidingen met daarin nadrukkelijk aandacht voor muziekonderwijs. De eindexamenpakketten op de middelbare scholen moeten meer aansluiten bij wat er in de maatschappij gebeurt. Je ziet dat de creatieve sector in Europa ieder jaar groeit en muziek speelt daarin een prominente rol.”

Tot die tijd kunnen docenten CKV en Muziek zich weer aanmelden via www.bumamusicacademy.nl om gebruik te maken van het gratis lesmateriaal.