Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Oktober 2013

15

oktober
2013

EBBA Awards – winnaars van de Europese muziekawards 2014

Vandaag zijn de winnaars van de European Border Breaker Awards (EBBA Awards) voor 2014, de prijs voor de beste nieuwe popacts met succes in buitenlandse hitlijsten, bekendgemaakt door Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, en de organisatie van Eurosonic Noorderslag, een Europese muziekconferentie en showcasefestival.

De winnaars van 2014 zijn:

•    Lukas Graham (Denemarken)
•    Zedd (Duitsland)
•    Woodkid (Frankrijk)
•    Kodaline (Ierland)
•    Asgeir (IJsland)
•    Jacco Gardner (Nederland)
•    Envy (Noorwegen)
•    GuGabriel (Oostenrijk)
•    Disclosure (Verenigd Koninkrijk)
•    Icona Pop (Zweden)

“‘Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn, zei Friedrich Nietzsche ooit’; we hebben nu misschien een andere smaak dan toen, maar muziek is nog altijd een universele taal die iedereen raakt, ongeacht leeftijd of achtergrond. Dankzij het internet is muziek nu toegankelijker dan ooit, maar voor artiesten is het, paradoxaal genoeg, veel lastiger geworden om door te breken en blijvend succes te hebben. De Europese Commissie steunt de EBBA Awards omdat wij de meest talentvolle acts willen helpen om een publiek buiten hun thuisbasis te bereiken, en door te breken op nieuwe, internationale markten,” zei commissaris Vassiliou in een reactie.

Artiesten die tussen 1 augustus 2012 en 31 juli 2013 in Europa over de eigen landsgrenzen heen succes hebben geboekt met hun eerste internationaal uitgebrachte album, komen voor de awards in aanmerking. De winnaars worden geselecteerd door marktanalysebureau Nielsen Music Control, op basis van verkoopcijfers en airplaygegevens en een stemming onder radiostations van de European Broadcasting Union (EBU) en festivals die deelnemen aan het Europese talentenuitwisselingsprogramma.

Achtergrond

De prijsuitreiking zal op 15 januari 2014 in Groningen plaatsvinden tijdens het Eurosonic Noorderslagfestival en zal worden gepresenteerd door tv-persoonlijkheid en muzikant Jools Holland. De uitreiking, met optredens van de meeste winnende artiesten, zal live worden gestreamd op YouTube en door de Nederlandse publieke omroep (NTR) worden uitgezonden. Ook andere Europese radio- en tv-zenders zullen er aandacht aan besteden.

Eén van de winnaars zal een publieksprijs in ontvangst nemen, waarvoor tussen 1 november en 20 december op de website van de EBBA Awards kan worden gestemd. Tot vijftien stemmers zullen worden uitgenodigd om de prijsuitreiking samen met een vriend of vriendin bij te wonen. De reis- en overnachtingskosten krijgen zij vergoed.

Eerdere winnaars van de EBBA Awards zijn onder anderen Adele, Stromae, Emeli Sandé, Gabriel Rios, Of Monsters and Men, Mumford & Sons, Caro Emerald, Lykke Li, The Darkness, Katie Melua, The Ting Tings, C2C, Tokio Hotel, The Script, Zaz, Swedish House Mafia, Saybia, Damien Rice, KT Tunstall, Alphabeat, Milow en Afrojack.

De prijzen worden dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Ze worden gefinancierd door het EU-programma Cultuur en georganiseerd door Eurosonic Noorderslag, in samenwerking met de EBU. Verdere ondersteuning komt van Buma Cultuur, SNN, het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de European Music Office.
Eurosonic Noorderslag is Europa’s belangrijkste muziekconferentie en showcasefestival, en stimuleert Europese muziekacts. Eurosonic Noorderslag organiseert ook het Europese talentenuitwisselingsprogramma (ETEP), dat nieuwe Europese talenten de kans geeft op te treden op de grootste muziekfestivals in Europa.
De culturele markt in Europa is erg versnipperd, met veel kleine landen en een groot aantal gesproken talen. Voor artiesten maakt dit een internationale doorbraak en verkoopsucces over de grens vaak lastig. De EBBA Awards bieden artiesten steun bij het overwinnen van deze obstakels.
De Europese muziekindustrie levert een flinke bijdrage aan groei en werkgelegenheid, als onderdeel van de culturele en creatieve sectoren die werkgelegenheid bieden aan meer dan 8 miljoen mensen in de EU en goed zijn voor 4,5 % van het Europees bbp. De totale waarde van de EU-markt voor muziekopnamen bedraagt rond de 6 miljard euro per jaar. De Europese markt voor muziekopnamen vormt ongeveer een vijfde deel van de totale muziekmarkt, die bijna 30 miljard euro waard is.
In januari 2014 lanceert de Commissie Creatief Europa, het nieuwe financieringsprogramma voor de culturele en creatieve sectoren. Dit programma moet het internationale concurrentievermogen van de sectoren versterken en culturele diversiteit bevorderen. In de periode 2014-2020 zal het totale budget van het nieuwe programma waarschijnlijk 1,46 miljard euro* bedragen. Dit is een stijging van 9 % ten opzichte van de huidige financieringen.

* 1,46 miljard euro met inachtneming van de geraamde inflatie in de periode 2014-2020. Dit komt overeen met 1,3 miljard euro op het prijsniveau van 2011.