News

Buma Lifetime Achievement Award voor Thijs van Leer

Thijs van Leer kan een Lifetime Achievement Award toevoegen aan zijn uitgebreide prijzenkast, waarin al een Exportprijs, Zilveren Harp en Edison zijn te vinden. De veelzijdige Van Leer, fluitist, pianist, organist, zanger, componist, arrangeur, muziekleraar en bandleider, mag zijn prijs maandag 20 september ophalen bij het Buma Awards Gala in het Bimhuis in Amsterdam. Van Leer krijgt de Buma Lifetime Achievement Award voor zijn onvergetelijke en cruciale bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur.

Thijs van Leer leerde eerder piano spelen dan lezen. Zijn moeder gaf hem zijn eerste lessen toen hij slechts drie jaar oud was en op zijn elfde kreeg hij zijn eerste dwarsfluit. Daar werd het zaadje geplant voor een inmiddels meer dan vijftig jaar durende carrière. Hij begon als achtergrondzanger bij Ramses Shaffy, maar verwierf in de jaren zeventig internationale bekendheid met zijn band Focus en als soloartiest.

Bij Focus werkte Thijs van Leer samen met onder anderen Jan Akkerman. Die samenwerking resulteerde in unieke creatieve hoogtepunten. Het succes is mede gebaseerd op de combinatie van de klassiek geschoolde Van Leer en het rockidioom van Akkerman. Van Leer speelde in 1973 met Focus live het nummer ‘Hocus Pocus’ in het Amerikaanse tv-programma ‘Midnight Special’. ‘Hocus Pocus’ werd een grote internationale hit. Sindsdien is ‘Hocus Pocus’ in vele producties gebruikt, waaronder de succesvolle Amerikaanse film ‘Baby Driver’, de remake van ‘Robocop’ en ‘Trolls 2’ en in 2010 in een Nike-commercial.

Nieuw album
Ruim 50 jaar na de oprichting, is de muzikant, componist en arrangeur nog steeds actief. Tot het moment dat de Corona-maatregelen werden ingevoerd, stond hij nog ruim 150 keer per jaar op het podium met Focus. Bovendien brengt hij vrijdag 17 september een nieuw album uit. Onder de titel ‘Parce Que’ ziet een volledig Franstalig album het levenslicht met daarop tien nieuwe composities met muziek van zijn hand en liedteksten van zijn levenspartner Anne-lies Lommen. In november trekt Van Leer door het Verenigd Koninkrijk voor een tournee van twintig shows met Focus.

Foto door Rudi Huisman

Back to news overview

Recent news

inJazz festival en conferentie programma 2024

Free jazz festival inJazz from 26 to 28 June in Amsterdam and Rotterdam

ESNS25 inschrijving geopend

Registrations now open for ESNS25