Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2019

20

januari
2019

ESNS 2019 viert Europese successen met blik op de toekomst

De drieëndertigste editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag) is zaterdagnacht succesvol afgesloten in de Groningse Oosterpoort met Noorderslag. De afgelopen week werden tal van jubilea gevierd, Europese talenten geprezen en stonden zowel het festival als de conferentie in het teken van diversiteit en duurzaamheid.

Het Europese muziekplatform, met als missie om de circulatie van Europese muziek te bevorderen, vond plaats van 16 tot en met 19 januari in de stad Groningen. Aan de dagelijkse conferentie namen 4.135 internationale professionals uit 44 landen deel. De conferentie had De Oosterpoort als thuisbasis, waar er gelegenheid was tot netwerken en discussie over de laatste ontwikkelingen in de muzieksector. Eurosonic, het Europese showcase-programma vond plaats in 42 zalen, waar 342 acts zich presenteerden in de Groningse binnenstad. Onder hen waren 21 acts uit de focuslanden Tsjechië en Slowakije.

Noorderslag, dat traditioneel plaatsvindt in de Groningse Oosterpoort op de zaterdag van ESNS, toont een staalkaart van de Nederlandse muziek met de nadruk op opkomend talent. Noorderslag presenteert een grote verscheidenheid aan genres: van de authentieke roots en americana op Dutch Roots, de pop van Rondé en Nielson en de soul en r&b van RIMON en Jarreau Vandal, tot de hiphop van Ares en Jacin Trill, indie van Lewsberg en de explosieve punk van Ploegendienst.

European Music Awards Night
Op de openingsavond van ESNS, op woensdag 16 januari, werden tijdens de European Music Awards Night voor de eerste keer de Music Moves Europe Talent Awards uitgereikt: de nieuwe prijs van de Europese Unie voor populaire en hedendaagse muziek. De prijs viert en ondersteunt artiesten die het Europese geluid van vandaag en de toekomst vertegenwoordigen. De Public Choice Awards, verdeeld over zes genres, werden overhandigd aan Bishop Briggs (Pop, gb), Pip Blom (Rock, nl), Stelartronic (Electronic, at), Rosalía (RnB/Urban, es), Reykjavíkurdætur (Hip Hop/Rap, is) en Albin Lee Meldau (Singer- songwriter, se).
Op de Europese prijzenavond werden de International Music Managers Forum (IMMF) Awards uitgereikt. Op de European Festival Awards werden Europese festivals als Wacken Open Air, NorthSide Festival en Rolling Stone Park bekroond en kreeg ESNS’ creatieve directeur Peter Smidt een Lifetime Achievement Award.

Peter Smidt, de oprichter van ESNS, neemt na 33 jaar afscheid van zijn Europese muziekplatform en werd afgelopen donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Pop Media Prijs en Popprijs 2018
De Popprijs van 2018 werd op Noorderslag uitgereikt aan Ronnie Flex. Ronell Plasschaert won al eerder de Popprijs 2015 als lid van hiphopcollectief New Wave. Volgens de jury heeft de Nederlandse hiphop met Ronnie Flex de beste missionaris die het zich kan voorstellen.
De Pop Media Prijs ging naar FunX-radiomaker Fernando Halman. De jury beschouwt Halman als een van de redenen dat (Nederlandse) hiphop in 2018 succesvoller was dan ooit.

Conferentie: terugblikken en vooruit kijken
De conferentie van ESNS geldt als een van de meest toonaangevende verzamelplaatsen voor muziekprofessionals in Europa. Met sprekers als Tom Windish (Paradigm), Richard Jones (Key Music Management), Kim Bloem (MOJO), Ben Chapman (BBC) en Duncan Smith (Sony Playstation) heeft ESNS een gevarieerd programma kunnen bieden met een vinger aan de pols van de Europese markt.

Het vijftigjarig jubileum van Mojo werd gevierd op ESNS; voormalige en huidige bestuursleden gaven op de conferentie een uniek inzicht in de geschiedenis van de industriegigant, en speciale memorabilia werden geveild. In een keynote interview door Eric Corton verhaalde Pinkpop-directeur Jan Smeets over het 50-jarige jubileum van het Nederlandse festival.

Naast de conferentie en het festival steunde ESNS dit jaar initiatieven van haar partners. In de binnenstad werden onder de noemer ESNS EXTRA en ESNS ART showcases, feesten en tentoonstellingen georganiseerd die vaak vrij toegankelijk waren voor mensen zonder ESNS-ticket.

Nieuw dit jaar was de ESNS Academy: een programma speciaal ontwikkeld voor studenten om jonge muziekliefhebbers een kijkje in de (Europese) muziekindustrie te bieden. Deelnemers konden voor een gereduceerd tarief het festival te bezoeken.

ESNS Chart
In navolging van het succesvolle European Talent Exchange Programme (ETEP), dat een uitwisseling van Europese artiesten op internationale festivals stimuleert, lanceert ESNS dit jaar de ESNS Chart. Deze lijst monitort de airplay van ESNS-artiesten op radiozenders buiten hun eigen land. Het succes van opkomend Europees talent kan worden gevolgd in de nieuwe Music Moves Europe Talent Chart. Deze top 100-lijst baseert zich op airplay en streaming van de artiesten buiten hun eigen land.

ESNS 2019 in cijfers
ESNS werd door 447 journalisten uit de hele wereld bezocht. Als gevolg van de samenwerking met de European Broadcasting Union, die dit jaar haar twintigjarige samenwerking met ESNS vierde, waren 36 Europese publieke omroepen aanwezig en verslagen door publieke radiostations uit 10 landen.
Totaal aantal bezoekers: 42.789
Conferentie bezoekers: 4.135
Nationaliteiten: 44
Acts: 342
Aantal podia Eurosonic: 42
Aantal podia Noorderslag: 10
Media: 447
EBU radiostations: 36
Internationale festivals: 423
ETEP festivals: 130