Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2012

18

januari
2012

EU voorstel voor nieuw Europees cultuurbeleid helpt de missie van Eurosonic Noorderslag

Hierin schrijft zij:

“De economische crisis houdt Europa in de greep en de werkloosheid in veel lidstaten is ongekend hoog, vooral onder jongeren. Maar er zijn ook kansen: we bevinden ons in een overgangsfase naar een op kennis gebaseerde economie en die stelt nieuwe eisen aan de beroepsbevolking. Het is in deze fase cruciaal om in het talent en de creativiteit van mensen – vooral ook jongeren – te investeren. Alleen zo kunnen we de kansen grijpen die de nieuwe kenniseconomie ons biedt.

De organisatie van het Groningse popfestival Eurosonic Noorderslag heeft dit goed begrepen en promoot aanstormend Europees talent dat succesvol is buiten de eigen landsgrenzen. Het festival organiseert ook jaarlijks de European Border Breakers Awards (EBBA Awards) met steun van de Europese Commissie.”

“We erkennen ook dat het extra inspanningen vraagt als een kunstenaar grensoverschrijdend wil samenwerken of met zijn of haar werk mensen wil bereiken in andere Europese landen. Vandaar ook onze steun aan de EBBA Awards en het European Talent Exchange Program van Eurosonic Noorderslag.
Maar de Europese popmuziek heeft meer nodig dan een jaarlijkse prijs. De sector heeft – juist in deze tijd – investeringen nodig om te overleven. Mede daarom versterken we ons cultuur- en mediaprogramma met additionele steunmaatregelen en een ruimer budget. Anders blijft gebrek aan culturele diversiteit als rem op de economie functioneren.”

Doelstellingen
Eurosonic Noorderslag stelt zich ten doel om de circulatie van Europees muziekrepertoire en artiesten te stimuleren. Het nieuwe EU voorstel helpt de popmuziek en de circulatie van Europees repertoire en geeft culturele ondernemers betere toegang tot credit faciliteiten.

Reactie Eurosonic Noorderslag
Peter Smidt, Creatief directeur van Eurosonic Noorderslag: “Afgelopen editie van Eurosonic Noorderslag toonde wederom de veelzijdige kwaliteit van de Europese popmuziek. Het onderzoeksrapport ‘Music Crossing Borders’, over de circulatie van Europees repertoire in Europa, dat dit jaar tijdens de conferentie is gepresenteerd, toont echter aan dat er van daadwerkelijke circulatie geen sprake is. Het voorgestelde nieuwe beleid van de Europese Commissie biedt meer mogelijkheden voor betere positionering van Europese popmuziek. Ik hoop van harte dat de ministers van Cultuur van de 27 lidstaten het voorstel van de Europese Commissie zullen steunen.”

Het opiniestuk van de Eurocommissaris is te lezen op: www.opiniestukken.com/opiniestukken/artikel/95

Meer informatie over het opiniestuk en het nieuwe Europese cultuurbeleid: conference.eurosonic-noorderslag.nl/nl/nieuws/headlines/article/europese-commissie-de-europese-popmuziek-heeft-meer-nodig-dan-een-jaarlijkse-prijs

Het rapport ‘Music Crossing Borders’ over de circulatie van Europees repertoire vindt u hier: dl.dropbox.com/u/32444317/Report_European%20repertoire_Jan%202012_Final.pdf