Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2016

13

januari
2016

European Border Breakers Awards 2016: Frans Timmermans reikt de Public Choice Award uit aan Carnival Youth

De winnaars van de European Border Breakers Awards (EBBA) 2016, voor Europese artiesten die succesvol zijn buiten hun eigen landsgrenzen, ontvingen vandaag hun prijs in de EBBA award-show. De EBBA award-show vond plaats in de Stadsschouwburg in Groningen, tijdens de openingsavond van Eurosonic Noorderslag. Net als voorgaande jaren werd de show gehost door de Britse televisiepersoonlijkheid Jools Holland en de opening werd verricht door Frans Timmermans, First Vice president van de Europese Commissie. Timmermans presenteerde de EBBA Public Choice Award (publieksprijs) aan de Letse band Carnival Youth.

‘No Clouds Allowed’ is de titel van het debuutalbum van de band Letse Carnival Youth. Een mooie plaat vol slimme indiefolk met moderne ritmes, scherpe teksten, frisse toetsen en melancholieke melodieën. Carnaval Youth zit qua sound ergens tussen Bombay Bicycle Club en Arcade Fire in. ‘No Clouds Allowed’ won in thuisland Letland in 2014 een prijs voor het beste debuutalbum. Een tweede plaat is in de maak.

Tijdens de EBBA-show traden de volgende EBBA-winnaars op: Álvaro Soler (ES), Aurora (NO), Kovacs (NL), Oscar and The Wolf (BE), Seinabo Sey (SE) en SOAK (IE). De andere 2016 EBBA winnaars waren: Christine and The Queens (FR), Robin Schulz (DE) en Years & Years (UK).

De show wordt dit jaar uitgezonden door verschillende Europese publieke televisiestations. Delen van de show zijn vanaf donderdagochtend 14 januari terug te zien op het EBBA YouTube kanaal.

De European Border Breakers Awards

De European Border Breakers Awards (EBBA) kijkt over de grenzen heen en zet veelbelovende Europese rock-, pop- en dance-artiesten in de spotlight. Deze unieke Europese muziekawards worden gefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie. Met de EBBAs hoopt de Europese Unie het succes van tien debuterende Europese artiesten onder de aandacht te brengen.
Deze muziekawards zijn in het leven geroepen om de fantastische culturele- en talen-diversiteit van Europese populaire muziek in de spotlight te zetten. De EBBAs bieden het publiek de mogelijkheid om nieuwe opkomende Europese artiesten te ontdekken en geven artiesten de kans om hun muziek in heel Europa onder liefhebbers te verspreiden.

De tien EBBA-winnaars 2016 zijn:
Álvaro Soler (Spanje)
Aurora (Noorwegen)
Carnival Youth (Letland)
Christine and the Queens (Frankrijk)
Kovacs (Nederland)
Oscar and The Wolf (België)
Robin Schulz (Duitsland)
Seinabo Sey (Zweden)
SOAK (Ierland)
Years & Years (Verenigd Koninkrijk)

Tibor Navracsics, Eurocommissaris voor Cultuur, Jeugd en Sport:
“Muziek is één van de meest dynamische culturele domeinen, daarnaast heeft het een sterk creatief en economisch potentieel. Met het Creative Europe Programme, dat de EBBA co-financiert, willen we verzekeren dat muziek de grens oversteekt en dat talent een publiek vindt in heel Europa.” Frans Timmermans, First Vice-President van de Europese Commissie voegt daaraan toe: “Wij willen culturele diversiteit promoten en verspreiden door heel Europa. Het resultaat van deze inzet, specifiek de EBBAs vandaag, verrijkt het culturele landschap en de levens van miljoenen mensen. Daarnaast zorgt het voor een economische impuls, door banen en inkomsten te genereren.”