Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Februari 2015

2

februari
2015

Eurosonic Noorderslag 2016 focust op Centraal Oost Europa

Met de 29e editie vers in het geheugen maakt de organisatie van Eurosonic Noorderslag zich op voor de volgende editie van het Europese muziekplatform. Bij deze 30e editie, die van 13 tot en met 16 januari 2016 in Groningen plaatsvindt, zal de focus liggen op de 13 landen uit Centraal Oost Europa (Central East Europe, CEE).

Ieder jaar belicht Eurosonic Noorderslag een ander land om de diversiteit van muziektalent in Europa te laten zien. Landen waar Eurosonic Noorderslag eerder de schijnwerpers op zette zijn Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden, België, Noorwegen, Nederland, Ierland, Finland, Oostenrijk en IJsland.

CEETEP (2010 – 2015)
De focus in 2016 komt voort uit het Central East European Talent Exchange Programme (CEETEP), een subprogramma van het European Talent Exchange Programme (ETEP).

Samen met 18 festivals en mediapartners uit de CEE-regio, die samenwerken binnen CEETEP, ontwikkelden Eurosonic Noorderslag en mede-organisatoren Sziget en het Exit festival een systeem voor de circulatie van acts en repertoire of festivals en in media binnen Centraal en Oost Europa. Door samen te werken helpen CEETEP festivals en hun mediapartners om artiesten uit CEE-landen buiten hun eigen landsgrenzen op te laten treden, zowel in Centraal Oost Europa als op Eurosonic Noorderslag in Nederland en verder.

Fruzsina Szép (voormalig programmadirecteur Sziget (HU) 2009-2014, nu Director of Festival Coordination and Public Affairs Berlin Festival en Lollapalooza Berlin):

“Mijn diepe wens om de circulatie van artistiek repertoire en de samenwerking tussen het culturele werkveld, festivals en media te verbeteren ontstond in 2005. In 2006 is het idee van CEETEP begonnen tijdens de RegiON muziekconferentie in Budapest. We startten met het sterke geloof dat we samen iets op konden bouwen voor onze regio, voor de artiesten, door culturele bruggen te bouwen tussen onze landen.
Met de samenwerking tussen alle fantastische mensen, festivals, media, Eurosonic Noorderslag en Exit Festival zijn we nu na tien jaar aangekomen in de eindfase. In januari 2016 zullen we alle positieve energie en de regio die we Centraal en Oost-Europa noemen combineren. Bij Eurosonic Noorderslag 2016 zal een lang gekoesterde wens uitkomen. Ik ben dankbaar om lid te zijn van deze familie en trots dat we het CEETEP project mogelijk hebben gemaakt.”

Peter Smidt, creatief directeur Eurosonic Noorderslag (NL):

“Min of meer de helft van de Europese bevolking leeft in wat we noemen Centraal Oost Europa. Eurosonic Noorderslag vindt het cruciaal om verbanden te leggen tussen West en Centraal Oost Europa. We zijn nieuwsgierig naar alle talenten in deze grote regio en hopen meer en betere relaties tussen muziekprofessionals en media te faciliteren.”

De 13 focus landen van de CEE groep zijn:
Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Macedonië, Roemenie, Servië, Slowakije en Slovenië.

Bekijk de 18 CEETEP festivals.

De Focus op CEE(TEP) wordt georganiseerd door: Fruzsina Szép (HU/DE), Exit (RS), Open’er Festival (PL), Pohoda (SK), Waves Bratislava (SK), Talinn Music Week (EE) en Guna Zuika (Creative Industries Council at the Ministry of Culture, Latvia) (LV) en Eurosonic Noorderslag (NL).