Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2016

11

januari
2016

Eurosonic Noorderslag presenteert de European Border Breakers Charts

Het Europese muziekplatform, Eurosonic Noorderslag, lanceert in samenwerking met de European Broadcasting Union, en met ondersteuning van de Europese Commissie, de European Border Breakers Charts. Deze wekelijkse lijst, gebaseerd op airplay, monitort Europese artiesten die airplay behalen op radiostations buiten hun thuisland.

De European Border Breakers Charts worden op 14 januari gepresenteerd tijdens Eurosonic Noorderslag. De charts zijn een uitbreiding van de European Border Breakers Awards, de prijzen voor artiesten die succesvol zijn buiten de grenzen van hun eigen land. De airplay wordt gemonitord door Radiomonitor op basis van een groep van 48 radiostations die lid zijn van de European Broadcasting Union, verspreid over 32 landen.

Artiesten / tracks komen in aanmerking voor de charts als zij aan de volgende eisen voldoen:

  • De artiesten moeten een nieuwkomer zijn (met een maximum van 1 internationale album release)
  • Alleen Europese airplay buiten het thuisland wordt opgenomen
  • Tracks moeten jonger zijn dan twee jaar

De charts worden elke vrijdag geplaatst op de website www.europeanborderbreakerscharts.eu. Vanaf 18 januari zullen de charts ook verschijnen op de websites van mediapartners als Entertainment Business, Music Week en Musikmarkt.

Peter Smidt, creatief directeur van Eurosonic Noorderslag:
“Als host van de European Border Breakers Awards is dit een zeer spannende ontwikkeling. We weten allemaal hoe moeilijk het is voor nieuwe artiesten om door te breken. We geloven dat deze charts en de subcharts zullen helpen met het ontdekken van nieuw Europees talent in een vroeg stadium. De European Border Breakers Charts zullen zeer waardevolle informatie opleveren voor labels, uitgevers, journalisten, broadcasters en luisteraars. We zijn erg trots op het feit dat Music Week, Entertainment Business en Musikmarkt op dit moment al met ons samenwerken aan dit ambitieuze plan. We hopen dan vele journalisten, radiostations en uitgevers zullen volgen.”

Laurent Marceau, European Broadcasting Union:
“Er is op dit moment een buzz rond Europese muziek en “border breakers” zijn van groot belang geworden binnen het muziek- en medialandschap. De European Border Breakers Charts zullen voor professionals een goede tool zijn om de circulatie van opkomende Europese acts te bevorderen.”

Dave Roberts, uitgever van Music Week:
“Nieuwe artiesten die het potentieel hebben om door te breken zijn de levensader van onze industrie, daarom is het fascinerend en belangrijk om hun voortgang te monitoren. We zullen wekelijks uitzien naar deze charts en ze met veel enthousiasme delen via musicweek.com.”

Over de European Border Breakers Charts:
De European Border Breakers Charts zijn gebaseerd op airplay via 48 radiostations die lid zijn van de European Broadcasting Union (EBU), verspreid over 32 landen. Deze wordt gemeten door de Engelse airplay-specialist Radiomonitor.

De volgende charts worden samengesteld:

  • De Top 100 European Border Breakers Chart: een lijst met nummers die het meeste airplay hebben behaald buiten het thuisland van de artiest.
    En een selectie aan Top 10 subcharts, die nieuwe ontwikkelingen binnen de Top 100 en daarbuiten tonen.
  • Top 10 nummers die op weg zijn naar de Top 100 (waarbij alleen de grootste klimmer per land buiten de Top 100 geselecteerd wordt)
  • Top 10 per land (waarin alleen het hoogst genoteerde lied uit één land wordt meegenomen)
  •  Top 10 ETEP artiesten (een maandelijkse chart, gebaseerd op het aantal ETEP-festivals dat voor het European Talent Exchange Programme geselecteerde artiesten in de voorafgaande maand buiten hun thuisland gespeeld hebben).

De airplay charts worden gebaseerd op bereik en niet op het aantal keer dat de nummers gedraaid zijn. Het aantal personen dat de radiostations bereikt hebben door het draaien van een nummer bepaalt de volgorde van de charts. De chartregels zijn opgesteld door journalist Emmanuel Legrand, medeoprichter van de EBBA en muziekindustrieconsultant Werner Schlosser.