Evenementen

Componist des Vaderlands

Anne-Maartje Lemereis is vanaf 2024 twee jaar lang de Componist des Vaderlands. Zij is de vijfde componist die dit vaderlandse ambt bekleedt na Martin Fondse (2022-2023), Calliope Tsoupaki (2018-2021), Mayke Nas (2016-2018) en Willem Jeths (2014–2016). De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma Cultuur dat het muziekleven een boegbeeld heeft gegeven voor de Nederlandse muziek van nu. De Componist des Vaderlands wordt benoemd door een onafhankelijke jury.

Spraakmakende toondichter

De Componist des Vaderlands is een spraakmakende toondichter. Als bevlogen ambassadeur komt de componist op voor het belang van alle betrokkenen in het muziekleven en gaat in gesprek met collega-componisten, musici, theaterdirecteuren, concertbezoekers, platenmaatschappijen, muziekdocenten, politici en programmamakers bij radio en tv.

Door het hele land treedt de Componist des Vaderlands op: voor inleidingen en interviews, en om samen te werken met zalen, ensembles, orkesten en festivals. Houd de website en social media van de Componist des Vaderlands in de gaten voor actuele optredens.

Martin Fondse, Componist des Vaderlands 2022 en 2023

Martin Fondse was vanaf januari 2022 tot eind 2023 twee jaar lang Componist des Vaderlands. Zijn ambitie was om alle lagen van de bevolking te verbinden met muziek. Hij is een man van daadkracht, en zal dus alles op alles zetten om dit voor elkaar te krijgen. ‘’Ik zal er alles aan doen om het ook beschikbaar te stellen voor de minderbedeelden onder ons. Ik vind wel dat als je de ambitie hebt om te verbinden, dan moet het ook gebeuren en laten zien dat het voor iedereen is, of kan zijn, dat iedereen erbij hoort.’’

Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands van 2018 t/m 2021

Calliope, voorganger Componist des Vaderlands

Calliope Tsoupaki was van 2018 t/m 2021 Componist des Vaderlands, een jaar langer dan de standaard periode van twee jaar doordat corona om aanpassing vroeg. Deze drie jaar lang was zij het boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Zij zag het als haar belangrijkste taak om het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek. “We werken niet in onszelf gekeerd in een achterkamertje. We zijn mensen van vlees en bloed. We hebben een ambacht dat al eeuwen bestaat en zal blíjven bestaan.” Ze trad op als ambassadeur en ging in gesprek met collega-componisten, musici, programmeurs, concertbezoekers, politici en programmamakers bij radio en tv.

Mayke Nas, Componist des Vaderlands van 2016 t/m 2018

Mayke Nas, voorganger Componist des Vaderlands

Mayke Nas was van 2016 t/m 2018 Componist des Vaderlands. Bij haar installatie zei Mayke Nas: “Componeren betekent enerzijds zwoegen, experimenteren, fouten maken en opnieuw beginnen. Aan de andere kant is het plezier maken. Muziek is spel. Met klanken, noten, instrumenten, publiek en akoestiek. Ik kan wild opspringen als ik hoor hoe een componist weer nieuwe geluiden in nieuwe vormen heeft weten te gieten. Elk stuk dat ik schrijf ga ik aan als een nieuw avontuur en zo benader ik ook mijn invulling van Componist des Vaderlands.”

Willem Jeths, Componist des Vaderlands van 2014 t/m 2016

Willem Jeths, voorganger Componist des Vaderlands

Op 28 november 2014 werd Willem Jeths aangesteld als Componist des Vaderlands tijdens de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg. In de twee jaren die daarop volgden liet hij geen kans onbenut om zich op te werpen als ambassadeur van nieuwe Nederlandse muziek. Hij nam zijn studenten van het Conservatorium Amsterdam mee naar Oerol om daar de jongste componistengeneratie onder de aandacht te brengen. Hoogtepunten uit ons 20e- en 21e-eeuwse muzikale erfgoed liet hij horen in De schatkamer van Willem Jeths (maandelijks te beluisteren bij NTR Podium). Zijn leermeesters Tristan Keuris en Hans Kox kwamen in zijn radiorubriek voorbij, maar ook Daniël Ruyneman, Elisabeth Kuyper, Rob Zuidam, Jacob ter Veldhuis en vele anderen.


Terug naar alle evenementen

Nieuws over Componist des Vaderlands

Bekijk alle nieuwsberichten over Componist des Vaderlands

Laatste nieuwsberichten

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop