Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2016

16

januari
2016

Exportwaarde Nederlandse populaire muziek wederom gestegen

De Nederlandse populaire muziek blijft het onverminderd goed doen in het buitenland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de exportwaarde van Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur. In 2014 bedroeg de exportwaarde € 186,6 miljoen, een stijging van 17,5% ten opzichte van 2013. Alle uitkomsten van het onderzoek worden zaterdag 16 januari gepresenteerd tijdens Noorderslag.

Van de Nederlandse muziekexport is ongeveer 11% afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten, bijna 6% komt uit de exploitatie van opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland en ruim 83% van optredens van Nederlandse artiesten over de grens. Bij de inkomsten van buma en Stemra is dit jaar Duitsland de #1 met ruim 19% van de inkomsten. Gevolgd door België met 12,85%, verder zijn Groot Brittannië (12,82%), Frankrijk (12,16%) grotere spelers. Net als in 2013 volgt dan de Verenigde Staten (7,37%). De “landen top 5” wijzigt eigenlijk niet, alleen de volgorde ervan. Duitsland, België, Groot Brittannië, Frankrijk en USA zijn nog steeds de belangrijkste landen voor Nederlandse muziek, waarbij Duitsland het land is met de hoogste opbrengsten voor uitvoeringsrecht Nederlands repertoire met +16% t.o.v. 2013.

Het aandeel van de dance in dit onderzoek is ruim 75% met dj’s/artiesten als Tiësto, Afrojack, Hardwell, Armin van Buuren, R3Hab, Laidback Luke, Martin Garrix, Sunnery James & Ryan Marciano. In absolute zin in R3Hab de koploper met 167 optredens in het buitenland. Martin Garrix maakte een spectaculaire sprong van nummer 58 in 2013, naar de tweede positie in 2014. Garrix kwam in 2013 binnen met 54 optredens achter zijn naam, maar in 2014 stond hij maar liefst 159 keer op een buitenlands podium. De derde plaats wordt ingenomen door Chuckie die al enkele jaren in de hoogste regionen bivakkeert. Nieuw talent dient zich aan in de personen van Jay Hardway (15e met 115 optredens), en Blasterjaxx en Oliver Heldens (resp. 25 en 26, beiden 98 optredens).

De Nederlandse populaire klassieke muziek wordt al jaren vertegenwoordigd door onder anderen André Rieu en zijn Johann Strauss Orchestra. In januari, februari en maart waren er concerten in Duitsland en Frankrijk. In april speciale concerten in Taiwan, China (Shanghai) en Singapore. In mei en juni weer Europa met o.a. Tsjechië, Polen, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Litouwen, Estland, Finland. Juli is traditiegetrouw gereserveerd voor optredens op het Vrijthof in Maastricht. Oktober was Brazilië aan de beurt met 8 concerten in het Ginasio do Ibirapuera (a 11.000 stoelen) in Sao Paulo. November en december waren er concerten in België, Turkije, Ierland en Groot Brittannië, waaronder 2 optredens in het Londens Arena-Wembley.

De Nederlandse (hard)rock-punk-metalbands manifesteren zich buiten de grenzen over het algemeen in de relatief kleine club scene. Birth Of Joy verzorgde in 2014 een opvallende hoeveelheid optredens in Europa, een kort bezoek aan Canada i.v.m. Canadian Music Week, Zuid-Afrika en eind 2014 het voorprogramma van Triggerfinger. Delain, Within Temptation, The Ex, Epica, ReVamp waren zichtbaarder met meer optredens. Nieuwkomer is Komatsu. Legion of the Damned LOTD, stond in 2014 in het Europese voorprogramma van Sepultura. ReVamp was in 2014 in Noord Amerika support act bij de tour van Iced Earth en Sabaton. Epica was in september-oktober 2014 de support act van Machine Head in Noord-Amerika.

In de top 50 van meest optredende artiesten in het buitenland staan buiten de dance slechts enkelen nog genoteerd, dit zijn de al eerder genoemde Birth of Joy, verder Mozes and The Firstborn, DirkJan Ranzijn (orgel) vooral in Groot Brittannië, de traditionele Celtic-folk van Rapalje, de indie rock van Town Of Saints met optredens van Finland tot Italië, en de swing-jazz van Busquito’s met o.a. een tour door Korea en Ierland. Mozes and The Firstborn hadden op 12 oktober 2014 hun eerste headliner show in de VS.

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur, reageert op de onderzoeksresultaten: “Het is mooi dat de stijgende lijn nog steeds te zien is. Maar tegelijkertijd is het nog absoluut geen tijd om op de lauweren te gaan rusten. We doen het enorm goed, met name op het gebied van dance, maar ik kijk nog steeds naar Zweden. Zij weten het, met de helft van ons aantal inwoners, op het gebied van de popmuziek beter te doen dan wij. Het zou toch mooi zijn als we Zweden in de nabije toekomst voorbij streven. Wij proberen, mede door de Buma Music Academy, een steentje daar aan bij te dragen. Daardoor hopen we dat Nederlandse kids al op jonge leeftijd in aanraking komen met de diverse facetten van de muziek en willen we een impuls geven aan het muziekonderwijs in Nederland. Daarnaast proberen we met bijvoorbeeld Eurosonic Noorderslag en ook het Amsterdam Dance Event platforms te creëren om de Nederlandse muziek verder te promoten.”

Rapport exportwaarde populaire muziek 2014