Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

December 2014

15

december
2014

Feestelijke uitreiking van de Buma Boy Edgarprijs 2014 aan Jeroen van Vliet

Gisteravond ontving pianist en componist Jeroen van Vliet de Buma Boy Edgarprijs 2014 in een uitverkocht Bimhuis. Deze prijs, de belangrijkste in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500.

Eerder dit jaar werd op de Jazzdag in Rotterdam al bekend gemaakt dat de meest prestigieuze jazzprijs van Nederland naar Jeroen van Vliet zou gaan. Onderdeel van de prijs is dat de winnaar zijn eigen concertavond mag programmeren, de avond waarop ook de prijs wordt overhandigd. Gisteravond was het zo ver: in een bomvol Bimhuis, deels bestaande uit een schare enthousiaste fans uit Van Vliet’s woonplaats Tilburg als ook pers, programmeurs en andere jazzprofessionals, reikte zijn vroegere leermeester, pianist Willem Kühne, de felbegeerde prijs uit aan de trotse winnaar. (foto: Paul Bergen)

Verder stond de avond in het teken van Jeroen’s groepen. Zo traden Estafest, Trio OGU en Sikeda op, en een aantal bijzondere gasten: trompettist Eric Vloeimans, basgitarist Carlo Mombelli (Zuid-Afrika) en basklarinettist Claudio Puntin (Duitsland).

Op bumaboyedgarprijs.nl staat een fotoverslag van de avond. Over enkele dagen wordt op deze site een aantal video’s geplaatst, met fragmenten van de concerten, een interview met Jeroen van Vliet, het moment van de uitreiking en korte reacties van betrokkenen.

Buma Boy Edgarprijs Tournee
In januari 2015 gaat de Buma Boy Edgarprijs Tournee van start. Jeroen van Vliet is met zijn groepen Estafest en Trio OGU, én met zijn nieuwe projecten Zeeland Suite Septet en Jeroen van Vliet New Trio, te vinden op podia door het hele land. De complete tourlijst wordt binnenkort gepubliceerd op jeroenvanvliet.com en bumaboyedgarprijs.nl.

Over de prijs
De Buma Boy Edgarprijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgarprijs in samenwerking met het Bimhuis. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Buma en door Sena.

Voor meer informatie over de prijs, biografie en fotomateriaal van Jeroen van Vliet, het volledige juryrapport en een overzicht van eerdere winnaars zie bumaboyedgarprijs.nl.