Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

September 2014

23

september
2014

Focusland IJsland kondigt eerste acts voor Eurosonic Noorderslag 2015 aan

  • Kaleo, Kiasmos, Rökkurró en Samaris zijn bevestigd als de eerste IJslandse acts die zullen optreden op Eurosonic Noorderslag 2015
  • IJsland is het focusland voor Eurosonic Noorderslag 2015, dat wordt beschouwd als Europa’s belangrijkste muziekconferentie en showcasefestival
  • Tussen 2012 and 2013 zijn de internationale live optredens van IJslandse artiesten meer dan verdubbeld

In 2015 zal IJsland het focusland van Eurosonic Noorderslag zijn en vandaag kondigde Iceland Music Export aan dat Kaelo, Kiasmos, Rökkurró en Samaris zijn bevestigd als de eerste IJslandse acts die op Europa’s belangrijkste conferentie en live showcasefestival zullen optreden.

De 29ste editie van Eurosonic Noorderslag zal plaatsvinden van 14 tot en met 17 januari 2015.

Erkend voor de diepgang en innovatie van hun lokale muziektalent – belichaamd door bands als The Sugarcubes, Sigur Ros, Of Monsters & Men en festivals zoals Iceland Airwaves, dat elk jaar duizenden muziekfans trekt – beleefde IJsland de laatste tijd een grote toename van internationaal succes. Tussen 2012 en 2013 zag men het aantal overzeese optredens van IJslandse artiesten meer dan verdubbelen.

De vier bands die zijn bevestigd voor Eurosonic Noorderslag zijn een goed voorbeeld van de diversiteit van muziekacts uit IJsland: varierend van de elektronische experimenten van Kiasmos en Samaris tot de indie pop-rock van Kaleo (die werd geselecteerd door radiozender RUV/RAS2 dat lid is van de European Broadcasting Union) en Rökkurró.

Sigtryggur Baldursson, MD Iceland Music Export zegt:

“De IJslandse muziekgemeenschap staat op dit moment in het middelpunt van opwindende ontwikkelingen, dus om dan uitgenodigd te worden als Eurosonic Noorderslag’s focusland voor 2015 is perfect getimed en tegelijkertijd een grote eer. De combinatie van onze lokale festivals, een doelbewust export programma, Reykjavik’s bevestiging als internationale tourbestemming en het niet aflatende succes van IJslandse muziek in het buitenland, heeft geresulteerd in de opkomst van een nieuwe generatie van artiesten. Bands als Kaleo, Kiasmos, Rökkurró en Samaris zijn allemaal unieke en eigenzinnige talenten en ik hoop dat de aankondiging van vandaag alvast een tipje van de sluier oplicht van wat men in kan januari verwachten.”

Peter Smidt, creatief directeur Eurosonic Noorderslag voegt toe:

“De afgelopen jaren hebben we mogen genieten van een grote hoeveelheid unieke acts die afkomstig zijn uit dit kleine Europese land. We stonden altijd versteld van de kwaliteit van de IJslandse acts die optraden tijdens de vorige edities van Eurosonic Noorderslag. We kijken ernaar uit om de spotlight te richten op nieuwe IJslandse acts en leggen daarom de focus op IJsland tijdens Eurosonic Noorderslag in januari 2015.”

Elk jaar wordt tijdens Eurosonic de focus op een ander land gelegd, om zo de diversiteit van muzikaal talent in Europa te laten zien. Andere landen op wie tijdens vorige edities de focus lag waren Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden, België, Noorwegen, Nederland, Ierland, Finland en Oostenrijk.

Kaleo
Deze band maakt geen sferische en mysterieuze muziek zoals de meeste van zijn IJslandse collega’s. Oh nee, Kaleo is een no-nonsense pure rock ‘n roll band die zijn inspiratie haalt uit de sixties. Als één van de meest populaire bands van IJsland, met een nummer 1 hit en album, heeft Kaleo bewezen een fantastische live band te zijn, terwijl ze tegelijkertijd hun hand niet omdraaien om een hit song te schrijven. Hun fijne mix van groovy indie-pop, blues en rock ’n roll zullen je zeker aan het bewegen krijgen en je misschien zelfs nog wel even je air-guitar tevoorschijn doen halen.
icelandmusic.is/music/artists/kaleo/645

Kiasmos
Sluit een neoklassieke componist en een electro-pop muzikant op in een studio en wat krijg je dan? In het geval van BAFTA-winnaar en componist Ólafur Arnalds and Janus Rasmussen, die je kunt kennen als de mastermind achter de electro-band Bloodgroup, resulteerde het in de succesvolle EP ‘Thrown’ met daarop melodische en hypnotiserende techno die verslavend voor je oren werkt. Kiasmos maakt een klassieke-elektronische crossover van piano akkoorden en anthem-achtige melodieën die je hoofd in kruipen en daar blijven.
facebook.com/kiasmos

Rökkurró
Deze IJslandse band werd in 2006 in Reykjavík opgericht en staat bekend om zijn melancholische en sprookjesachtige muziek. Hun tweede album Í Annan Heim stond meer dan 100 weken in de IJslandse charts en kreeg goede kritieken van internationale media zoals NME en Clash Magazine. Rökkurró’s betoverende melodielijnen zijn simpel en van alle poespas ontdaan, terwijl de fragiele en rustgevende stem van zangeres Hildur Kristín Stefánsdóttir de songs tegelijkertijd een unieke warmte geven. Voor hun derde album nam de band voor de eerste keer liedjes met Engelse teksten op.
rokkurro.com

Samaris
Met hun ongebruikelijke combinatie van klarinet, elektronische beats en ijle zang maakt de IJslandse band Damaris muziek die je niet zo snel bij zulke jonge mensen zult verwachten. Ondanks hun leeftijd zijn Þórður Kári Steinþórsson, Áslaug Rún Magnúsdóttir en Jófríður Ákadóttir flink door de wol geverfd: ze wonnen drie belangrijke muziekprijzen in IJsland en traden al in 2011 in Nederland op tijdens een Stage Europe Network event. Hun mix van ijle elektronica en zuigende beats werkt wonderwel in combinatie met de kippenvel opwekkende zang en teksten afkomstig van negentiende – eeuwse IJslandse gedichten.
samaris.is
 
Kaarten voor de conferentie kunnen gekocht worden via: www.eurosonic-noorderslag.nl. De voorverkoopdatum van de festivalkaarten wordt in de herfst bekend gemaakt.