Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Maart 2019

11

maart
2019

Genomineerden Annie M.G. Schmidtprijs bekend

De genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, zijn maandag 11 maart bekendgemaakt in Volgspot NPO Radio 5. De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen.

De genomineerden zijn:

Wilhelmus
Tekst: Claudia de Breij
Muziek: Claudia de Breij en Sander Geboers
Uitvoering: C. de Breij, S. Geboers, C. Blacquiere, G. Klein Willink, M. Samba

Stop de tijd
Tekst: Christine de Boer
Muziek: Yentl Schieman en Christine de Boer
Uitvoering: Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer)

Geduld
Tekst: Mylou Frencken
Muziek: Frans Ehlhart
Uitvoering: Mylou Frencken en Ronald Schmitz

Waarom mensen zingen
Tekst: Alex Klaasen
Muziek: Rutger de Bekker
Uitvoering: Alex Klaasen, Daniël Cornelissen, Freek Bartels, Jip Smit, Cripta Scheepers, Desi van Doeveren, Kiefer Zwart, Roman Brasser en Stef van Gelder

Die geur
Tekst: Jan Beuving
Muziek: Tom Dicke
Uitvoering: Patrick Nederkoorn (en Tom Dicke aan de vleugel)

Alles komt goed
Tekst: Kiki Schippers
Muziek: Kiki Schippers
Uitvoering: Kiki Schippers, Rolf Verbaant, Lennart van Dijk, Sebastiaan Brouwer

De nummers zijn te beluisteren via de website van het AKF.

De bekendmaking van de winnaar(s) en de bijbehorende besloten uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 14 april 2019 in Theater Bellevue te Amsterdam. De uitreiking is onderdeel van het festival AKF Deluxe.

De Annie M.G. Schmidtprijs heeft sinds 2016 een nieuwe opzet waarmee de organisatie de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. Met de zes nominaties wordt weer bevestigd hoeveel goede nummers er worden geschreven, en laten we zien dat er veel (jonge) kleinkunsttalenten op hoog niveau excelleren.

Tijdens de uitreiking in Theater Bellevue worden de zes genomineerde liedjes ten gehore gebracht, waarna de voorzitter van de vakjury bekendmaakt welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs. De winnaar ontvangt een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro.

De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters, Doris Baaten, Hanneke Drenth, Hijlco Span en Martijn Breebaart. Zij reiken de prijs uit aan zowel de tekstschrijver(s) als de componist(en) en uitvoerend(e) artiest(en) van het winnende lied. De selectiecommissie bestond uit voorzitter Jacques Klöters, Johan Hoogeboom, Marcel Bijlo, Jetta Starreveld, en Kick van der Veer.

De afgelopen jaren wonnen:
Wende en wijlen Joost Zwagerman met ‘Voor alles’ (2017), Kiki Schippers en Rolf Verbaant met ‘Er spelen mensen aan’ (2016), Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).