Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Maart 2017

6

maart
2017

Gouden Harp voor Frits Spits

Op de vierde editie van het Buma Awards Gala is radiomaker Frits Spits maandagavond onderscheiden met een Gouden Harp. Buma Awards waren er onder andere voor de jonge Matt Simons als de meest gekochte, gestreamde en gedraaide artiest Nationaal. Nick van de Wall – beter bekend als Afrojack – en Giorgio Tuinfort deden het internationaal het beste.

Voor Frits Spits was de Gouden Harp een enorme verrassing. Ruim veertig jaar is de 69-jarige radiomaker, televisiepresentator, schrijver en taalschouwer al actief in de media, vooral op de radio: van het legendarische De Avondspits tot het huidige De Taalstaat. Spits: “De toekenning is natuurlijk eervol, maar ik heb niet anders gedaan dan wat ik voor mijn gevoel moest doen. Dat doe ik trouwens nog steeds. Muziek uitkiezen die me melodisch aanspreekt en die tekstueel verrassend, ontroerend of grappig is. Dat dat niet onopgemerkt is gebleven en een Gouden Harp waard is, stemt me dankbaar.”

Presentator Erik de Zwart had op het feestelijke gala voor Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers nog meer awards klaarstaan. Bassist, componist en tekstschrijver Peter Slager ontving de prestigieuze Lennaert Nijgh Prijs voor de teksten die hij heeft geschreven voor Bløf en voor zijn prachtige Zeeuwse solo-album ‘Slik’.

De Buma Classical Award was voor componist Johan de Meij, in ons land bij het grote publiek wat minder bekend maar internationaal een zeer gerenommeerd en meervoudig onderscheiden dirigent en componist.

Ook waren er Buma Awards voor Ward Henselmans, zowel in de tv-audiovormgeving (24 Kitchen) als radio-audiovormgeving (NPO Radio 1). Componisten Paul Deetman & André Ettema en Renger Koning werden onderscheiden in respectievelijk reclamemuziek (trailer Daredevil) en film (Bezness as Usual). Componist/tekstschrijver Hans van Hemert ontving een Lifetime Achievement Award.

Buma Cultuur directeur Frank Helmink was erg te spreken over het brede palet aan winnaars: “Nederland heeft zóveel muzikale talenten die in binnen- en buitenland succesvol zijn. En dat zijn niet alleen mensen die midden in de schijnwerpers staan; net zo vaak werken ze buiten het zicht van het grote publiek. Met deze Buma Awards geven we beide groepen het podium en de erkenning die ze verdienen.”