Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Maart 2019

11

maart
2019

Guus Meeuwis wint Lennaert Nijgh Prijs 2019

Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet. Een van de bekendste zinnen uit het Nederlandse lied zorgde in 1995 voor de grote doorbraak van Guus Meeuwis en is na al die jaren nog steeds een begrip in de Nederlandse taal. In bijna 25 jaar heeft componist, zanger en gitarist Guus Meeuwis ruim 150 liedjes en songteksten geschreven. Zijn werk werd al onderscheiden met talloze prijzen en vanavond kan de zanger een nieuwe award aan zijn indrukwekkende prijzenkast toevoegen. Zojuist werd in radioprogramma ‘Ekdom in de Morgen’ bekendgemaakt dat Buma Cultuur Meeuwis onderscheidt met de Lennaert Nijgh Prijs 2019 voor beste tekstdichter. De zanger zal de prijs vanavond in ontvangst nemen tijdens de Buma Awards in Studio 21.

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur: “Guus Meeuwis is een ongekend grote artiest in ons land. Hij betekent al jaren heel erg veel voor het Nederlandse lied. Daarbij zijn z’n teksten vaak uit het hart en spot on! Met zijn herkenbare en tot de verbeelding sprekende teksten weet hij jong tot oud te raken. Van prachtige, kleine luisterliedjes tot feestnummers. Guus is een alleskunner en verdient het als geen ander om aan het rijtje winnaars van deze eervolle prijs toegevoegd te worden!

Guus Meeuwis
Het verhaal van Guus Meeuwis (23 maart 1972, Mariahout) begint bij een onverwachte, maar gigantische hit in 1995 met ‘Het is een Nacht’. Bijna 25 jaar later, ruim 50 stadionconcerten, een optreden in de Royal Albert Hall, 150 liedjes en talloze prijzen verder, is de Brabander niet meer weg te denken uit de Nederlandse top. Als enige Nederlandse solo artiest staat Meeuwis al 14 jaar op rij in het Philips Stadion, waar hij elk jaar zijn indrukwekkende oeuvre ten gehore brengt.

Het is een schitterende waardering voor iets wat je altijd met hart en ziel doet. Om een prijs te krijgen vernoemd naar mijn grote voorbeeld en aan te mogen sluiten in een rij met zulke mooie voorgangers is een grote eer. Ik ben iedereen dank verschuldigd die me daarbij heeft geholpen en deze prijs motiveert enorm om nog wel even door te gaan!”, aldus Guus Meeuwis over het in ontvangst nemen van de prestigieuze prijs.

Buma Awards
De Buma Awards worden ieder jaar in maart uitgereikt. Tijdens de feestelijke gala-avond worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2018. Daarnaast worden er diversie juryprijzen uitgereikt, waaronder de Gouden Harp, Lennaert Nijgh Prijs, de Multi Media Oeuvreprijs en de Lifetime Achievement Award.