Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2014

19

januari
2014

Hoge kwaliteit acts op sterke editie Eurosonic Noorderslag

In de nacht van 18 op 19 januari 2014 kwam een sterke editie van Eurosonic Noorderslag tot een eind. De 28e editie van het Europese muziekplatform kenmerkte zich door een grote diversiteit en hoge kwaliteit van de Nederlandse en Europese acts. Deze hoge kwaliteit toont aan dat Europese muziek zich doorontwikkelt en steeds zichtbaarder wordt. Van 15 tot en met 18 januari presenteerden 337 acts zich aan een publiek van 38.500 muziekliefhebbers, waarvan 3.275 muziekprofessionals, waaronder de top van de internationale muzieksector.

Festivals
In totaal traden 337 acts uit 29 landen op bij de showcasefestivals Eurosonic en Noorderslag. Opvallend was de grote variëteit in muziekstijlen. Doordat naast Eurosonic, een groot deel van het programma in de stad plaatsvond, zoals Eurosonic Air op de Grote Markt, werd de stad Groningen als podium gebruikt. Op zaterdag kregen The Opposites tijdens Noorderslag de Popprijs uitgereikt. Een ander hoogtepunt was het waardige eerbetoon aan Boudewijn de Groot, met sterke vertolkingen van zijn nummers door The Kik, New Cool Collective Big Band, Janne Schra, Tangarine en Roos Rebergen. De eenmalige show wordt in mei door de NTR op televisie uitgezonden.

Conferentie
De 150 panels, keynotes, workshops en bijeenkomsten van de Eurosonic Noorderslag conferentie waren een positieve impuls en voedingsbodem voor nieuwe inzichten van de 3.275 aanwezige muziekprofessionals. In opvolging van de 419 aanwezige internationale festivals, creëerden voor een toenemend aantal Europese popzalen nieuwe samenwerkingsverbanden.

De nieuwe programmaonderdelen van de Eurosonic Noorderslag conferentie, de Innovative Production Fair & Conference en de Buma Music Meets Tech, kwamen goed uit de verf. Het Buma Music Meets Tech-programma stond bol van innovatieve showcases door internationale start-ups, die uiteindelijk leidden tot de winnaar van de Buma Music Meet Tech Award: WholeWorldband, met als aanvoerder Kevin Godley, voormalig bandlid van 10CC. Net als vorig jaar kwam de helft van het aantal conferentiebezoekers uit het buitenland.

Media
Eurosonic Noorderslag werd door enkele honderden journalisten en media verslagen, zowel in Nederland als daar buiten. Diverse omroepen, zoals Radio Serbia (RS), RTE (IE), WDR (DE), ORF (AT), NPO (NL), BNR (NL) verzorgden live radio of televisie-uitzendingen vanaf de conferentie en festivals. De EBBA Awards, die woensdagavond werden uitgereikt,  worden de komende maanden in minstens tien Europese landen uitgezonden, waaronder op zaterdag 25 januari om 21.40 uur bij de NTR op Nederland 3 en dinsdag 28 januari om 20.30 uur bij de VRT (BE).

Officiële cijfers

De officiële cijfers van Eurosonic Noorderslag 2014 zijn als volgt:

Totaal aantal bezoekers (uitverkocht): 38.500
Conferentiebezoekers (uitverkocht): 3.275
Nationaliteiten: 39
Acts: 337
Aantal podia Eurosonic: 36
Aantal podia Noorderslag: 11
Media & journalisten: 307
EBU radiostations: 30
ETEP festivals: 89
Internationale festivals: 419