Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

April 2013

7

april
2013

Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen winnaars Annie M.G. Schmidtprijs 2012


De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, is toegekend aan Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen voor hun lied Vinkeveen. De prijs werd uitgereikt door Boris van der Ham in het Amsterdamse Theater Bellevue.

De Annie M.G. Schmidtprijs is ingesteld om de schrijver, componist en uitvoerder van het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijs – 3.500 euro en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen – is beschikbaar gesteld door Buma Cultuur. De jury bestond dit jaar uit Nel Oskam, componist Cor Bakker, zangeres Marjolijn Touw, tekstschrijver Frank van Pamelen en Jacques Klöters (voorzitter).

De jury was unaniem in haar keuze voor dit “prachtig lied met een sterke melodie, een modern chanson met een schitterende tekst.” De jury sprak over “een jonge vakman die aan het werk is, die mooie binnenrijmen gebruikt die heel natuurlijk aandoen en verstevigen in plaats van storen.” Vinkeveen is geschreven door de talentvolle Jan Beuving, de muzikale Nico Brandsen en door het zich steeds verder ontwikkelende Multi-talent Angela Groothuizen, en komt uit de theatervoorstelling Angela en de Optigan en staat op het album ‘Ik Verdedig’ van Angela Groothuizen.

De middag in Theater Bellevue werd gepresenteerd door Jelle Kuiper. Voorafgaand aan de uitreiking verzorgde het muzikale trio Zazí een gastoptreden. Na de prijsuitreiking zong Angela Groothuizen het winnende lied Vinkeveen, onder begeleiding van Nico Brandsen.

De uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs is tevens de start van de zesentwintigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens het festival wordt onder meer een hommage gebracht aan Frans Mulder (ma 21 april – DeLaMar Theater) en vinden tevens de halve finales en finale plaats van het Concours om de Wim Sonneveldprijs (zo 14, ma 22 april – DeLaMar Theater).