Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

April 2019

14

april
2019

Jan Beuving, Tom Dicke en Patrick Nederkoorn winnen Annie M.G. Schmidtprijs

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is toegekend aan het lied Die Geur, uitgevoerd door Patrick Nederkoorn op een tekst van Jan Beuving met muziek van Tom Dicke, die tevens de piano begeleiding voor zijn rekening nam. De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied van het voorgaande seizoen.

De 27e editie van de uitreiking vond plaats in Theater Bellevue, als onderdeel van het jaarlijkse kleinkunstfestival AKF Deluxe. Voorafgaand aan de uitreiking brachten alle genomineerden hun lied ten gehore waarna de juryvoorzitter Jacques Klöters de winnaar bekend maakte.

De jury over ‘Die geur’:
“(…) een lied waarin de schitterende tekst de eigen tijd onder woorden brengt, waar de muziek de inhoud optilt en de vertolking het lied vleugels geeft (…)”

Patrick Nederkoorn, Jan Beuving en Tom Dicke ontvingen een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters, Doris Baaten, Hanneke Drenth, Hijlco Span en Martijn Breebaart.

De andere genomineerden waren:

Wilhelmus
Tekst: Claudia de Breij
Muziek: Claudia de Breij en Sander Geboers
Uitvoering: C. de Breij, S. Geboers, C. Blacquiere, G. Klein Willink, M. Samba

Stop de tijd
Tekst: Christine de Boer
Muziek: Yentl Schieman en Christine de Boer
Uitvoering: Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer)

Geduld
Tekst: Mylou Frencken
Muziek: Frans Ehlhart
Uitvoering: Mylou Frencken en Ronald Schmitz

Waarom mensen zingen
Tekst: Alex Klaasen
Muziek: Rutger de Bekker
Uitvoering: Alex Klaasen, Daniël Cornelissen, Freek Bartels, Jip Smit, Cripta Scheepers,
Desi van Doeveren, Kiefer Zwart, Roman Brasser en Stef van Gelder

Alles komt goed
Tekst: Kiki Schippers
Muziek: Kiki Schippers
Uitvoering: Kiki Schippers, Rolf Verbaant, Lennart van Dijk, Sebastiaan Brouwer

De afgelopen jaren wonnen:
Wende en wijlen Joost Zwagerman met ‘Voor alles’ (2017), Kiki Schippers en Rolf Verbaant met ‘Er spoelen mensen aan’ (2016), Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).