Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Maart 2019

8

maart
2019

Jan Smeets en Leon Ramakers winnen Buma Gouden Harp

Leon Ramakers en Jan Smeets. Twee iconen die de afgelopen 50 jaar een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse muziekindustrie. De een op het gebied van onder andere boekingen, talentontwikkeling en de bouw van onder meer poptempel de Ziggo Dome. De ander door het fenomeen dat Pinkpop heet. Zojuist werd bij tv-programma 6 Inside bekendgemaakt dat er dit jaar niet één, maar twee Gouden Harpen worden uitgereikt en dat Smeets en Ramakers beiden worden geëerd met deze bijzondere prijs voor hun belangrijke en impactvolle bijdragen. De uitreiking van de twee Gouden Harpen vindt plaats tijdens de Buma Awards op 11 maart in Studio 21 in Hilversum.

Jan Smeets
In 1970 begon Jan Smeets (26 januari 1945) met Pinkpop, inmiddels het langstlopende, onafgebroken georganiseerde openluchtfestival ter wereld. In juni dit jaar vindt de vijftigste editie plaats. Pinkpop is niet alleen het festival waar de grootsten der aarde optreden en waar (inter)nationale artiesten graag voor terugkeren; het festival heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de carrières van veel Nederlandse artiesten. “Ik ben blij dat we na al die jaren nog steeds een podium kunnen bieden aan grote en kleine acts. Op zowel nationaal als internationaal niveau. Iedereen, ook ver buiten Nederland, weet ons inmiddels te vinden en hopelijk zijn we komende jaren nog een inspiratiebron voor een nieuwe generatie muziekliefhebbers”, aldus Smeets.

Leon Ramakers
Eind jaren zestig begon Leon Ramakers (8 september 1947) zijn carrière in de muziek. In 50 jaar tijd is Ramakers uitgegroeid tot een van de belangrijkste mannen uit de Nederlandse muziekindustrie. De oud-Mojo directeur heeft een grote rol gespeeld in de manier waarop in Nederland artiesten worden geboekt en concerten en festivals worden georganiseerd. De jury prijst Ramakers onder meer vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de concertindustrie en zijn invloed op de talentontwikkeling van verschillende bands en artiesten. Ramakers: “We zijn er als Mojo trots op dat we van Nederland de favoriete stop-over hebben gemaakt voor de vele Europese tournees, dat we festivals op een cultureler en hoger niveau hebben kunnen brengen, dat we substantieel hebben kunnen bijdragen aan de infrastructuur via onze zalen en dat we, zelfs wereldwijd, een bijdrage hebben kunnen leveren aan de veiligheid op evenementen.”

Buma Awards
De Buma Awards worden ieder jaar in maart uitgereikt. Tijdens de feestelijke gala-avond worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2018. Daarnaast worden er diverse juryprijzen uitgereikt, waaronder de Gouden Harp, Lennaert Nijgh Prijs, de Oeuvre Award Multimedia en de Lifetime Achievement Award.