Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Juni 2013

29

juni
2013

Kapok wint European Jazz Competition Award 2013 tijdens zevende editie Jazzdag

De European Jazz Competition, het jongste internationale onderdeel van de tweede dag van de Jazzdag, is gewonnen door het trio rond Morris Kliphuis, Kapok. Een internationale jury van jazzproducers en jazzfestival-programmeurs heeft tegen middernacht zijn beslissing bekendgemaakt. “Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen”, aldus de jury.

De tweede dag van de Jazzdag werd feestelijk afgesloten met een ‘celebration set’ van de winnaar van de European Jazz Competition. Tijdens de finale streden vijf jonge, uiterst getalenteerde internationale groepen om de door de EBU ingestelde prijs en een optreden tijdens het North Sea Jazz Festival. Dankzij de samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU) is de finale van de European Jazz Competition 2013 via de radio door Europa heen te beluisteren.

De samenwerking van de Jazzdag met de European Jazz Competition is de aanzet tot een European Talent Exchange Program voor jazz, dat de programmering van meer Europese jazz op festivals nastreeft. Met de uitbreiding onderstreept de Jazzdag zijn internationale ambitie om uit te groeien tot hét podium voor jazzmuziek in Europa. Hiervoor zijn tijdens de conferentie vandaag de eerste stappen gezet.

De finale van de European Jazz Competition was het sluitstuk van de Jazzdag, het tweedaagse netwerk- en showcase-evenement op de Kop van Zuid in Rotterdam. Naast het inmiddels bekende showcaseprogramma met Nederlandse artiesten bood de Jazzdag op de eerste festivaldag ook het nieuwe programma Next Generation Jazz. Hierin lieten de beste masterstudenten van de zeven Nederlandse conservatoria horen waartoe ze in staat zijn. Ook één van de winnaars van het Prinses Christina Jazz Concours, de Stefan Franssen Group, gaf een geweldige performance.

De Jazzdag is een initiatief van Buma en stichting JazzNL en is mede mogelijk gemaakt door: Buma/Stemra, North Sea Round Town, Rotterdam Festivals, Gemeente Rotterdam, LantarenVenster, Sena, NORMA fonds, European Jazz Competition, European Broadcasting Union, Jazz International Rotterdam, Nederlandse Toonkunstenaarsbond, Dutch Performing Arts, Prinses Christina Jazz Concours, WG theatertechniek, Dutchband en Rankingz. Media partners zijn: Jazzism, Radio 6 | NTR, Sublime FM, DJAZZ.tv en MyRadio.

De European Jazz Competition 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door: de European Broadcasting Union, Sena, Buma Cultuur, NORMA, Rotterdam Festivals, de Jazzdag, North Sea Round Town, de Ntb, NTR, Radio 6, VPRO, Swinging Europe, North Sea Jazz Festival en LantarenVenster.