Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

April 2017

9

april
2017

Kiki Schippers en Rolf Verbaant winnen Annie M.G. Schmidtprijs 2016

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is toegekend aan het lied ‘Er spoelen mensen aan’, gecomponeerd door Kiki Schippers en Rolf Verbaant, terwijl Kiki Schippers tevens voor tekst en uitvoering verantwoordelijk is. De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen.

De 25e editie van de uitreiking vond plaats in Theater Bellevue, als onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat dit jaar 30 jaar. De uitreiking werd voorafgegaan door een, in samenwerking met Buma Cultuur, georganiseerde Buma Kleinkunst Masterclass over de zakelijke aspecten van het vak. Tijdens de uitverkochte masterclass werd gesproken over onder andere mogelijke geldstromen voor artiesten, de werking van auteursrecht voor makers, de online mogelijkheden met eigen repertoire, crowdfunding en programmering van de kleinkunst in het theater. Juryvoorzitter Jacques Klöters gaf als laatste een interview over het theaterlied in het algemeen, als opmaat naar de uitreiking.

Voorafgaand aan de uitreiking, brachten alle genomineerden hun lied ten gehore waarna de voorzitter van de vakjury de winnaar bekend maakte. De prijs werd uitgereikt door Frits Spits en de presentatie van deze feestelijke middag was in handen van Jelle Kuiper.

De jury over Er spoelen mensen aan:
Er was één inzending die bij alle juryleden een speciaal gevoel veroorzaakte. Een ambachtelijk goed geschreven lied dat moedig een van de grote thema’s van deze tijd aanpakt en onmiddellijk doel treft. Het lied begint geheimzinnig, ook muzikaal heel fraai, spannend haast, met onverwachte wendingen, beeldend geschreven met zinnen die als kreten in de lucht staan en in herinnering blijven. Een mooi refrein ook dat bijblijft. Het is een lied dat ons deelgenoot maakt van een afschuwelijke gebeurtenis. Het liet de jury niet onberoerd, indringend gezongen door een prachtige stem, fijn begeleid op een elektrische piano, ja het lied werkte, het liet ons achter met een ongemakkelijk gevoel: daar zitten we nou, wat moeten we doen. De Annie M.G. Schmidtprijs 2016 gaat naar het lied ER SPOELEN MENSEN AAN van Rolf Verbaant en Kiki Schippers !!!

Kiki Schippers en Rolf Verbaant ontvingen een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/ theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist).

De andere genomineerden die kans maakten op de Annie M.G. Schmidtprijs:
Solidariteit van Jan Rot, Moeder van Alex Roeka, Wonderlijk van Frans Mulder (tekstdichter), Bernd van den Bos (componist) en Simone Kleinsma (uitvoerende), Als tijd niet bestaat van Flip Noorman, SM-lied van Maarten Ebbers.

De Annie M.G. Schmidtprijs werd voorgaande jaren gewonnen door:
Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015),
Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014),
Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013),
Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012),
Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).