Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Oktober 2012

30

oktober
2012

Koos Meinderts wint de Willem Wilminkprijs voor het beste Kinderlied

Uit handen van juryvoorzitter Sjoerd Kuyper ontving Meinderts de prijs en een cheque van € 5.000. Het is de tweede keer dat deze landelijke prijs is uitgereikt.

Ook deze tweede keer was er grote belangstelling voor de Willem Wilmink Prijs. Nederlandse tekstschrijvers stuurden ca. 200 liedjes in die de afgelopen twee jaar zijn uitgebracht of opgevoerd. . Uit alle inzendingen selecteerde de vakjury o.l.v. Sjoerd Kuyper 14 liedjes. Deze genomineerde liedjes werden in de voorstelling Als je niks te doen hebt gezongen door o.a. cabaretier Pieter Derks, actrice/zangeres Anne Rats, musical- en The Voice Kids-ster Vajèn van den Bosch en zangtalenten uit Enschede.

Winnaar
De jury was unaniem in haar keuze. Maite Maria is het beste lied omdat het in zo weinig woorden zo’n groot verhaal vertelt. Het is een betoverend lied en gunt kinderen een blik in de volwassen wereld van de liefde en de dood. Het liedje staat op de CD, behorend bij de gelijknamige dichtbundel Het regent zonlicht, die in 2010 is uitgekomen. De muziek van Maite Maria is geschreven door Thijs Borsten. Koos Meinderts debuteerde in 1983 met het kinderboek Mooi meegenomen. Samen met vriend Harrie Jekkers scheef hij vervolgens een aantal liedteksten voor het cabaretprogramma van het Klein Orkest. Ook schreef Meinderts kindervoorstellingen.

De prijs is een initiatief van de St. Willem Wilminkfestival en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mogelijk gemaakt door Buma Cultuur, het Nationaal Muziekkwartier, de gemeente Enschede en de St. Enschede Promotie.