Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Oktober 2015

29

oktober
2015

KOVACS bekend gemaakt als winnaar van de European Border Breakers Awards (EBBA)

Vanmorgen werd op NPO 3FM te Hilversum bekend gemaakt dat de Nederlandse zangeres Kovacs de vierde winnaar is van de European Border Breakers Awards (EBBA), de Europese muziekprijs voor nieuwe, veelbelovende artiesten.

Met haar rauwe, soulvolle stem, creëert de Nederlandse Sharon Kovacs wonderschone, doordringende muziek. Sinds de release van haar debuut EP ‘My Love’ in 2014, is haar ster rijzende. Haar single, die dezelfde naam draagt, werd meteen uitgeroepen tot 3FM Megahit en leidde tot haar verkiezing als Serious Talent van 2014.

Afgelopen zomer heeft Kovacs succesvolle shows neergezet op Bospop en North Sea Jazz. Deze successen van de zomer werden voorgezet met enkele onvergetelijke shows in Duitsland op SWR23 New Pop Festival en Reeperbahn Festival. Dit najaar deelt Kovacs haar muziek met de rest van de wereld met haar ‘Shades of Black’ tour.

Op 9 oktober werd de Letse band Carnival Youth aangekondigd als eerste van de tien winnaars van de EBBA 2016. Drie dagen later kwam daar de Noorse zangeres Aurora als winnaar bij en afgelopen maandag de Belgische band Oscar and The Wolf. In de komende weken zullen de laatste zes winnaars ook bekend worden gemaakt. Ze worden gefilmd op verschillende plekken in Europa. Deze beelden maken deel uit van unieke Roadtrip minimovie, die via de verschillende sociale kanalen en de website van de European Border Breakers Awards worden gedeeld.

De European Border Breakers Awards gaan over het doorbreken van grenzen en erkennen van talent dat niet alleen succes in eigen land heeft, maar ook daarbuiten. Deze unieke Europese muziekprijs worden gesteund door het Creative Europe Programme van de Europese Unie (EU). Met de EBBA wil de Europese Unie tien veelbelovende artiesten, die succesvol zijn in heel Europa, in het zonnetje zetten.

Van Adele (2009) tot Milky Chance (2015), de EBBA winnaars representeren het talent en de diversiteit van de muziekcultuur in Europa. Andere winnaars waren Stromae, Emeli Sandé, Gabriel RiosH,ozier, Melanie De Biasio, Of Monsters and Men, Woodkid, Mumford & Sons, Caro Emerald, Lykke Li, Disclosure, Katie Melua, John Newman, The Ting Tings, C2C, Tokio Hotel, The Script, Zaz, Nico & Vinz, Saybia, Damien Rice, KT Tunstall, Alphabeat, Milow en Afrojack.

De culturele en taalkundige verscheidenheid van Europa draagt aanzienlijk bij tot zijn culturele aantrekkingskracht, maar taalbarrières maken het voor artiesten soms moeilijker om internationaal te werken en grensoverschrijdende verkoopsuccessen te boeken. De EBBA moeten hen helpen deze obstakels te overwinnen.

Om voor de prijzen in aanmerking te kunnen komen, moeten de artiesten tussen 1 augustus 2014 en 31 juli 2015 in Europa over de eigen landsgrenzen heen succes hebben geboekt met hun eerste internationale album.

Achtergrond
De prijsuitreiking zal op 13 januari 2016 in Groningen plaatsvinden tijdens het Eurosonic Noorderslag festival en zal worden gepresenteerd door tv-persoonlijkheid en muzikant Jools Holland. De uitreiking, met optredens van de meeste winnende artiesten.

Eén van de winnaars zal een publieksprijs in ontvangst nemen, waarvoor tussen eind november en kerstmis op de website van de EBBA Awards kan worden gestemd. Tot vijftien stemmers zullen worden uitgenodigd om de prijsuitreiking samen met een vriend of vriendin bij te wonen. De reis- en overnachtingskosten krijgen zij vergoed.

De winnaars worden geselecteerd door marktanalysebureau Nielsen Music Control, op basis van verkoopcijfers en airplaygegevens en een stemming onder radiostations van de European Broadcasting Union (EBU) en festivals die deelnemen aan het Europese talentenuitwisselingsprogramma.
De EBBA, dit jaar voor de dertiende keer op rij uitgereikt, worden georganiseerd door Eurosonic Noorderslag, in samenwerking met de European Broadcasting Union. De EBBA Awards worden ondersteund door Buma Cultuur, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Groningen, Music Week en de Stad Groningen.