Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

September 2018

24

september
2018

Lezing van Kubrick-producent Jan Harlan op het NFF “Music as a scripting tool”

Hij was Stanley Kubrick’s vaste producent sinds Barry Lyndon én werkte met o.a. Steven Spielberg: Jan Harlan. In deze inspirerende lezing combineert Harlan zijn vertelkunst met zijn liefde voor (film)muziek. Velen beschouwen muziek nog steeds alleen als onderdeel van de post-productie, maar Harlan toont aan hoe de soundtrack juist de structuur van een hele film kan bepalen.

Muziek is tekenend geweest voor hoe Jan Harlan de filmwereld is ingerold. Zijn zwager Stanley Kubrick vroeg hem in 1968 of hij hem kon helpen bij de muziekkeuze voor zijn film over Napoleon. Hoewel de film er nooit kwam, bleef de samenwerking voortbestaan. Én de gezamenlijke passie voor leidende muziek in film. Als pleitbezorger van de kracht van een score vertelt Harlan in deze lezing over een volgens hem vaak vergeten onderwerp op filmscholen; muziek in film. Aan de hand van tal van voorbeelden laat hij zien hoe muziek narratief en uitleg kan vervangen. Daarbij gaat hij in op filmrechten en andere juridische zaken. En hoe maak je als beginnend filmmaker een score van wereldklasse met een klein budget?

De Duits-Amerikaanse Jan Harlan is de zoon van twee operazangers. Door zijn ruim vijftig jaar aan ervaring in de filmwereld, is hij een vaste gastdocent aan The European Film College in Denemarken. Harlan was één van de producers van The Shining en regisseerde een documentaire over het leven van Stanley Kubrick: Stanley Kubrick: A Life in Pictures.

Deze lezing is georganiseerd door Shortcutz Amsterdam (Labz) en NFF, en wordt gesponsord door Buma Cultuur.

Bestel hier je tickets!

Jan Harlan: Music as a Scripting Tool
zaterdag 29 september 10:00 – 12:30
Stadsschouwburg, DE Zaal, Utrecht