Veelgestelde vragen

Buma Cultuur promoot en ondersteunt het Nederlandse muziekauteursrecht met de bij BumaStemra aangesloten muziekauteurs en muziekuitgevers als belangrijkste doelgroep. Dit doet Buma Cultuur door het organiseren van evenementen en het uitreiken van muziekprijzen. Zie de sectie Evenementen op deze website.

Auteursrecht geeft schrijvers en fotografen, maar ook tekstdichters en componisten, zeggenschap over wat er met hun werk gebeurt. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld verbieden dat iemand anders het werk misvormt.

Binnen Nederland vertegenwoordigt BumaStemra de belangen van Nederlandse en buitenlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Centrale taak van BumaStemra is de exploitatie (licentie en distributie) en management van muziekrechten. Daarnaast zet BumaStemra zich in voor actieve bescherming van het muziekauteursrecht en stimuleert en ondersteunt zij Nederlandse muziek door Buma Cultuur.

Op de website van BumaStemra is meer informatie te vinden over auteursrecht.

Het bestuur van Buma Cultuur wordt gevormd door:

Erroll Antonie – uitgever – head of a&r, BMG Talpa Music
Dennis Braunsdorf – auteur – componist, Braunsdorf Music
Iason Chronis – auteur – music producer & DJ
Suzanne van den Dool – uitgever – Sr. A&R Manager, Sony Music Publishing Benelux
Ben van den Dungen – auteur – componist, arrangeur, musicus
Justin Hendrik – uitgever – owner, Maktub Media
Vanessa Lann – auteur – componist

Buma Cultuur reikt jaarlijks een aantal prijzen uit voor bijzondere prestaties die de Nederlandse muziek betreffen. Een overzicht van de actuele prijzen staat op de Awards-pagina in het gedeelte Over. Ook zijn er in het verleden prijzen uitgereikt door Buma Cultuur. Je vindt het hieronder.

Buma Boy Edgar-prijs

Van 2014 tot en met 2021 was Buma Cultuur hoofdsponsor van de Boy Edgar Prijs. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus die zich onderscheidt door opmerkelijke verdiensten op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert of heeft geleverd aan de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 25.000,-, het bronzen verwisselbare beeld ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers en mag een ​​concertavond samenstellen met belangrijke musici en/of aanstormend talent in een podium naar keuze. In april 2021 is de prijs overgedragen aan Fonds Podiumkunsten, maar is Buma Cultuur nog wel als co-sponsor betrokken.

Buma ROCKS! Export Award

De Buma ROCKS! Export Award wordt uitgereikt aan een band of artiest die in het buitenland succesvol is in zwaardere muziekgenres. Winnaars zijn Anneke van Giersbergen (2019), Floor Jansen (2018), Textures (2017), Within Temptation (2016), Epica (2015) en Ad Vandenberg (2014).

Buma Toonzetters Prijs

Van 2008 tot en met 2012 werd tijdens Toonzetters de Buma Toonzetters Prijs uitgereikt. De prijs werd door een vakjury toegekend aan de beste nieuwe Nederlandse compositie van het voorgaande jaar. Winnaars van de Buma Toonzetters Prijs zijn Richard Rijnvos met NYConcerto (2008), Robin de Raaff met Vioolconcert (2009), Seung-Ah Oh met JungGa (2010), Yannis Kyriakides met Paramyth (2011) en Andys Skordis met Hoe dieper je gaat… hoe dieper je gaat… hoe dieper je gaat… dieper je gaat… jij gaat… jij? (2012).

In het verleden heeft het Cultureel/Sociaal Fonds van BumaStemra en later Buma Cultuur bijgedragen aan externe activiteiten. Door een geleidelijke wijziging van de aard van Buma Cultuur is het accent komen te liggen op eigen activiteiten. Buma Cultuur ondersteunt in uitzonderlijke gevallen de werkzaamheden van derden.
Lees meer in de Protocol projectsubsidies.

Talent moet zich kunnen ontwikkelen, zowel op het podium als achter de schermen. Buma Cultuur ondersteunt daarom diverse initiatieven die (aankomende) muzikanten helpen podiumervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen.

Daarom organiseert Buma Cultuur de Muzikantendag en diverse studentenprogramma’s binnen de overige evenementen. Daarnaast is Buma Music Academy ontwikkeld om het muziekonderwijs op scholen terug te brengen en te moderniseren.

Meer over Buma Music Academy

Buma Cultuur zet zich in om de Nederlandse muziek export te promoten op verschillende manieren. 

Beurzen
Buma Cultuur vertegenwoordigt de Nederlandse muziek en de Nederlandse muziekindustrie op diverse muziekbeurzen, zoals jazzahead!.

Onderzoek
Buma Cultuur laat ook jaarlijks onderzoek doen naar de exportwaarde van Nederlandse populaire muziek. De resultaten van dit onderzoek worden jaarlijks gepresenteerd op ESNS. Bekijk hieronder de onderzoeken van de afgelopen vijf jaar:

Exportwaarde Nederlandse muziek 2023
Exportwaarde Nederlandse muziek 2022
Exportwaarde Nederlandse muziek 2020 *
Exportwaarde Nederlandse muziek 2019
Exportwaarde Nederlandse muziek 2018
Exportwaarde Nederlandse muziek 2017

* vanwege de COVID-19 pandemie is er geen onderzoek gedaan naar de exportwaarde van Nederlandse muziek in 2021.