Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Mei 2017

24

mei
2017

Muzikantendag 2017 in Amsterdam groot succes

Met bijna 1000 bezoekers en ruim 100 professionals kan de Muzikantendag afgelopen zaterdag terugkijken op een geslaagde én uitverkochte editie in de Melkweg en Sugarfactory in Amsterdam. Vertegenwoordigers uit de muziekindustrie namen plaats tijdens het Demospreekuur en de twintig panels en flitscolleges. De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma en NORMA en georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP.

De verschillende bands, muzikanten, producers, rappers en vocalisten lieten de zalen van de Melkweg en Sugarfactory al vroeg volstromen. Alle programmaonderdelen werden dan ook druk bezocht. De eerste bezoekers stonden om half 10 al voor de deur, om zich zo als eerste in te schrijven bij de Demospreekuren. Meer dan zeventig professionals, waaronder boekers, managers, platenmaatschappijen, journalisten, publishers, pluggers, radiomakers en programmeurs, zaten klaar voor bijna 1000 demoluisterbeurten. Muzikanten konden hun muziek pitchen bij vertegenwoordigers van onder andere DWDD, NPO Radio 2, Agents After All, Universal Music, Rock ‘n’ Roll Highschool, 3voor12, NPO 3FM, Sony/ATV Music Publishing, Friendly Fire, Noah’s Ark, Popronde, Puna, AT Bookings, NPO FunX, Pinguin Radio, Radar Agency, BMG Talpa Music en MassiveMusic. Muzikanten breidden hier hun netwerk uit, ontvingen waardevolle feedback en bouwen op deze manier verder aan hun carrière.

Het programma opende in de OZ van de Melkweg met een indrukwekkende drumclinic van Bram Hakkens, drummer bij o.a. Douwe Bob en Kyteman. De clinic werd gepresenteerd door de Slagwerkkrant. Drummer Bram Hakkens liet horen en zien hoe hij de live-energie die hij bezit op plaat vangt, welke set-up hij gebruikt en hoe hij tussen de verschillende muziekstijlen wisselt.

Daarnaast vonden er diverse flitscolleges plaats, zoals die van Jorrit Kleijnen, producer van de populaire popband HAEVN en Anna Oosterling, tourmanager van Typhoon. Rechtenorganisatie NORMA gaf een flitscollege over het verdienen aan je rechten.

Een van de populairste panels dit jaar was het panel “Doorbreken in 2018” met Farid Benmbarek van Top Notch, Chris Moorman van Popronde en online promotor Marius van Reeuwijk. Zij gingen samen met moderator Maarten Middendorp van Agents After All in gesprek over wat er nodig is om tussen alle muziek uit te blinken.

Demopanels
Voor het allereerst vonden deze Muzikantendag niet één, maar twee demopanels plaats. Het nieuwe demopanel richtte zich dit jaar op hiphop en urban en kon rekenen op veel nieuw talent, maar ook eerlijke, harde en duidelijke kritiek. In het panel namen Farid Benmbarek van hiphoplabel Top Notch, producer Jack $hirak (Ronnie Flex, Broederliefde) en Gaétan van de Sande van Gaétan Consultancy plaats.

Met het populaire Demopanel werd het dagprogramma van de Muzikantendag afgesloten. Muzikanten die vooraf hun muziek hadden ingeleverd, werden gedraaid over de geluidsinstallatie van de OZ van de Melkweg, ten overstaan van zo’n 600 toehoorders. De vier muziekprofessionals die plaatsnamen waren dit jaar Dieuwertje Heuvelings (Spotify), Diederik van Zessen (NPO 3FM), Maarten Middendorp (Agents After All) en Arjan de Ruiter (NPO Radio 2). Op het podium beoordeelden zij de muziek op kwaliteit, potentie, productie, originaliteit, compositie en algehele indruk. Ook hier werd geen blad voor de mond genomen, waarbij men kon rekenen op eerlijke en duidelijke feedback.

Muzikantendag After
Het avondprogramma van de Muzikantendag begon met een optreden van poprock band The Edison Effect. Vervolgens trad singer-songwriter Merlijn Nash op, die werd uitgekozen als favoriet tijdens het afsluitende demopanel. Country-zangeres Blackbird sloot de avond af. De after werd georganiseerd in samenwerking met Downtown Music Benelux en Songflow.

Academy
Wie na een inspirerende dag nog eens alle informatie wil nalezen, kan terecht op de Muzikantendag Academy. Op muzikantendag.nl/academy staan de belangrijkste onderwerpen in de muziek uitgelegd door experts, met video’s, voorbeelden en tips.

Over de Muzikantendag
De Muzikantendag 2017 werd gepresenteerd door Buma en NORMA. De dag werd georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP in samenwerking met POPnl, Musicmaker, Interface, De Bassist, De Gitarist, Slagwerkkrant, de Melkweg, Sugarfactory, Songflow en Downtown Music Benelux. Meer informatie over de Muzikantendag is te vinden op www.muzikantendag.nl.