Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Mei 2019

20

mei
2019

Muzikantendag 2019 in Amsterdam groot succes

Met bijna 1000 bezoekers en ruim 100 professionals kan de Muzikantendag afgelopen zaterdag terugkijken op een geslaagde én uitverkochte editie in de Melkweg en het Cinecenter in Amsterdam. Vertegenwoordigers uit de muziekindustrie namen plaats tijdens het Demospreekuur en de panels en gaven interessante flitscolleges. De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma en georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP in samenwerking met POPnl, Sena, de Grote Prijs van Nederland, Musicmaker, Interface, De Bassist, Gitarist, Slagwerkkrant, Grolsch, Abbey Road Institute en de Melkweg.

De verschillende bands, muzikanten, producers, rappers en vocalisten lieten de zalen van de Melkweg en het Cinecenter al vroeg volstromen. Alle programmaonderdelen werden dan ook drukbezocht. De eerste bezoekers stonden om negen uur al voor de deur, om zich zo als eerste in te schrijven bij de Demospreekuren. Meer dan 70 professionals, waaronder boekers, managers, medewerkers van platenmaatschappijen, journalisten, publishers, pluggers, radiomakers, producers en programmeurs, zaten klaar voor bijna 1000 demoluisterbeurten. Muzikanten konden hun muziek pitchen bij vertegenwoordigers van o.a. Spotify, NPO 3FM, Friendly Fire, Top Notch, 3voor12, Universal Music, Sizzer Amsterdam, Popronde, OOR, Sony, Agents After All, MassiveMusic, Caroline Benelux en Puna. Muzikanten breidden hier hun netwerk uit, ontvingen waardevolle feedback en bouwen op deze manier verder aan hun carrière.

In de Upstairs van de Melkweg gaf drummer Tim van Delft (De Staat) een clinic (gepresenteerd door Slagwerkkrant) en vertelde Caro Emerald over haar muzikale carrière. Daarnaast vonden er in de Cinema van de Melkweg flitscolleges plaats van o.a. Jochem Winterwerp en Rogier van der Zouwen over “DIY Promotie”, Bodine Hordijk (NPO 3FM) over “het over het vak van de muzieksamensteller” en Pim van de Werken over “Het geheim van muzikaal samenwerken”.

Nieuw dit jaar was het programma in het Cinecenter, tegenover de Melkweg. Hier kon je meer te weten te komen over verschillende muziekrechten, doorbreken in 2020, succes op social media en boekers en managers. Hier vonden ook diverse workshops plaats waar er meer werd ingegaan op artistiek inhoudelijke onderwerpen. Zo was er in samenwerking met Abbey Road Institute een workshop mixen en masteren van Huub Reijnders (Hooray for Music, Abbey Road Institute) en Marco Antonio Spaventi (Abbey Road Institute), leerde je meer over tekst en compositie en waren er studio demonstraties van Perquisite en Basil Kühne.

Demopanel
Met het populaire Demopanel werd het programma van de Muzikantendag afgesloten. Muzikanten die vooraf hun muziek hadden ingeleverd, werden gedraaid over de geluidsinstallatie van de MAX van de Melkweg, ten overstaan van zo’n 600 toehoorders. In het afsluitende demopanel namen ook dit jaar weer verschillende professionals plaats: Erroll Antonie (BMG Talpa Music), Erwin Vogel (Pinguïn Tune Support, Top Notch), Ilana Goldstoff (Sizzer), Jantine Heij, Jurriën Haverlag (NPO 3FM Talent), Lisa de Jongh (Patronaat), Max van Bossé (Paradiso), Menno Visser (3voor12) en Pien Feith (Friendly Fire). Op het podium beoordeelden zij de muziek op kwaliteit, potentie, productie, originaliteit, compositie en algehele indruk. Er werd geen blad voor de mond genomen, waarbij men kon rekenen op eerlijke en duidelijke feedback.

Dit jaar viel de Muzikantendag samen met de finales van de Grote Prijs van Nederland. Bezoekers en professionals hadden op vertoning van hun polsbandje van de Muzikantendag ’s avonds gratis toegang tot de bands/electronics en hiphop finale in de Melkweg.

Academy
Wie na een inspirerende dag nog eens alle informatie wil nalezen, kan terecht op de Muzikantendag Academy. Op muzikantendag.nl/academy staan de belangrijkste onderwerpen in de muziek uitgelegd door experts, met video’s, voorbeelden en tips.

Over de Muzikantendag
De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma. De dag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP in samenwerking met POPnl, Sena, de Grote Prijs van Nederland, Musicmaker, Interface, De Bassist, Gitarist, Slagwerkkrant, Grolsch, Abbey Road Institute en de Melkweg. Meer info: www.muzikantendag.nl.