Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Mei 2016

24

mei
2016

Muzikantendag Amsterdam groot succes

De eerste editie van de landelijke Muzikantendag is een groot succes geworden. Afgelopen zaterdag vonden zo’n 900 bands, muzikanten, producers, rappers en vocalisten uit alle genres hun weg naar Q-Factory Amsterdam, waar de Muzikantendag plaats vond. Zij troffen daar 120 muziekprofessionals voor panels, demospreekuren, flitscolleges en clinics.

Al ruim voor de openingstijd van 11:00 uur stond er een lange rij voor de deur. Het Demospreekuur stroomde als eerst vol. Negentig muziekprofessionals zoals boekers, managers, platenmaatschappijen, journalisten, publishers, pluggers, radiomakers en programmeurs zaten klaar voor meer dan 1000 luisterbeurten. Muzikanten konden hun muziek pitchen bij vertegenwoordigers van onder andere Spotify, Universal Music, NPO Radio 2 en 3FM, FunX, [PIAS], Agents After All, Popronde, Noah’s Ark en Nu.nl. Verschillende artiesten hebben hier airplay, recensies of optredens binnen gehaald, of de bouwstenen gelegd voor een verdere samenwerking die een doorbraak naar een groter publiek mogelijk moet maken.

Het programma in de grote zaal opende met een goedbezochte clinic van Re:Freshed Orchestra (gepresenteerd door Interface), waarin producer/toetsenist/musical director Furlan Felter en drummer Rick van Wort lieten zien en horen hoe ze de live-energie van de band op de plaat hebben gekregen en hoe ze vervolgens de complexe studioproductie weer vertalen naar de live-shows. Ook de clinic met de gitaristen van Sjako!, René van Barneveld (tevens ex-Urban Dance Squad) en Wouter Planteijdt, mocht op veel belangstelling rekenen.

In de kelderzaal waren intussen de flitscolleges van start gegaan, waarin hete hangijzers en urgente onderwerpen werden toegelicht door professionals uit het werkveld. Zo legde Farid Benmbarek (A&R-manager van platenlabel TopNotch) uit wat de toegevoegde waarde op muziek kan zijn van een videoclip, gaf Peter Smidt (manager pop en rock van Buma Cultuur) uit wat de mogelijkheden zijn om in het buitenland op te treden en gaf Buffi Duberman een stoomcursus Engels voor muzikanten.

Een van de populairste panels was het panel Songwriting, waarin gevierde songschrijvers Tjeerd Bomhof (schreef hits voor Anouk, Jacqueline Govaert en Sandra van Nieuwland), Léon Paul Palmen (schreef hits voor o.a. Martin Garrix, Ferry Corsten en Miss Montreal) en Arriën Molema (schreef voor o.a. Room Eleven, Gare Du Nord en Henk Westbroek) hun werkwijze toelichten.

Giel Beelen in Demopanel
Met het populaire Demopanel werd het dagprogramma van de Muzikantendag afgesloten. Muzikanten die vooraf hun muziek hadden ingeleverd, werden gedraaid over de geluidsinstallatie van de grote zaal en ten overstaan van zo’n 600 toehoorders. Op het podium zaten vier professionals die de muziek beoordeelden op kwaliteit, potentie, productie, originaliteit, compositie en algehele indruk en daarbij geen blad voor de mond namen. De vier muziekprofessionals waren Giel Beelen (NPO 3FM), Maarten Middendorp (Agents After All), Erroll Antonie (BMG Talpa Music) en Menno Visser (3voor12).

Muzikantendag x Popronde: Popronde Preview met PALMSY, Electric Company, BARTEK en Pitou
Het avondprogramma van de Muzikantendag begon met een optreden van Joe Buck, een van de deelnemers aan Giels Talentenjacht. Vervolgens werd, onder de naam Popronde Preview, de avond voortgezet door achtereenvolgens Pitou, PALMSY, Electroc Company en BARTEK. De vier bands zijn afkomstig van het Conservatorium van Amsterdam en de Herman Brood Academie en doen later dit jaar mee aan de Popronde.

Academy
Wie na een inspirerende dag nog eens alle informatie wil nalezen, kan terecht op de Muzikantendag Academy. Op muzikantendag.nl/academy staan de belangrijkste onderwerpen in de muziek uitgelegd door experts, met video’s, voorbeelden en tips.

Muzikantendag 2017
De volgende landelijke Muzikantendag vindt plaats in 2017. Een exacte datum en locatie wordt te zijner tijd bekend gemaakt.

Over de Muzikantendag
De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma. De dag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP in samenwerking met POPnl en 3FM/Serious Talent, met medewerking van Musicmaker, Interface, De Bassist, De Gitarist, Slagwerkkrant en Q-Factory.