Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

November 2019

11

november
2019

New Music Conference beleeft geslaagde eerste editie tijdens November Music

Op vrijdag 8 november vond in ‘s-Hertogenbosch de allereerste editie plaats van New Music Conference, een initiatief van Buma in samenwerking met festival November Music. Met een hogere opkomst dan verwacht en enthousiaste reacties van deelnemers uit binnen- en buitenland, heeft het evenement zich direct een plaats verworven in het Nederlandse muzieklandschap.

In cultureel centrum Verkadefabriek kwamen zo’n tweehonderd betrokkenen samen om te netwerken en te discussiëren over thema’s die spelen in de voorhoede van compositie, uitvoering en programmering van Nieuwe muziek. Meer dan dertig sprekers uit Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Engeland, België, Frankrijk en IJsland lieten zich uit over festivalinvulling, publieksbereik, carrièreontwikkeling, auteursrecht, fair practice en digitale technieken op het gebied van bladmuziek.

De Engelse schrijver Tim Rutherford-Johnson opende de conferentie met een confronterende speech over de invloed van het huidige politieke discours en de wetenschap rond klimaatverandering op de nieuwste muziek, zoals die op festivals als November Music te horen is. Nog daarvoor wisselde een twintigtal componisten een uur lang ideeën en strategieën uit voor meer en originelere samenwerking en profilering, tijdens een sessie georganiseerd door de Brabantse ‘space makers’ Powered by TINC.

Zestien programmeurs, agenten, muziekjournalisten, muziekuitgevers en vertegenwoordigers van Buma en Sena zaten in zogenoemde Meet & Connect-sessies klaar om met conferentiedeelnemers van gedachten te wisselen. Het bleek een uitgelezen kans voor zowel jonge als gevestigde componisten om tips te krijgen en nieuwe connecties te leggen.

New Music Conference werd afgesloten met een serie korte presentaties van masterstudenten compositie en sonologie, voorgedragen door de Nederlandse conservatoria. Op speelse wijze pitchten zes studenten hun muziek, waarna ze werden ondervraagd door een internationale jury. Deze wees uiteindelijk Adrián Crespo (van Codarts in Rotterdam) aan als meest veelbelovende talent, wat hem een première van een van zijn werken tijdens November Music 2020 opleverde.

Dat het tot een samenwerking kwam tussen Buma en November Music lag voor de hand. Al sinds de oprichting in 1993 is het tiendaagse festival in ‘s-Hertogenbosch een smaakmaker in de programmering van Nieuwe muziek. Het geeft veel ruimte aan componisten, solisten, ensembles en koren uit Nederland, het biedt daarnaast gerenommeerde namen uit het internationale veld van hedendaags klassiek en jazz en het stimuleert de kruisbestuiving tussen muziek en disciplines als ballet, theater en beeldende kunst. New Music Conference brengt professionals samen die deelnemen aan of geïnteresseerd zijn in November Music. Het is daarmee de ideale voedingsbodem voor componisten die nieuwe wegen (willen) verkennen.