Buma Cultuur en ADE: ‘Nederlandse dance-industrie is in acuut gevaar’
Buma Cultuur en ADE hebben gezamenlijk een onderzoek gedaan naar de invloed van Covid-19 op de Nederlandse elektronische muziekindustrie. De branche is in acuut gevaar, zo luidt de conclusie. Zonder overheidssteun kan de leidende positie binnen enkele maanden verloren gaan en daarmee ook tienduizenden banen.
Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur dat in 1996 aan de basis stond van Amsterdam Dance Event: “Je kunt niet blijven zeggen dat het 5 voor 12 is. Dat stadium zijn we al lang voorbij. Kijk alleen maar naar het aantal mensen dat nu werkloos thuis zit. In dit rapport geven we duidelijk de vorm en omvang van de hedendaagse crisis aan, maar bieden we ook reeks aanbevelingen. Eén conclusie is daarbij duidelijk: de elektronische muziekindustrie heeft voortdurende steun nodig om dit te overleven. En die steun moet er mijns inziens ook komen. Je kunt en mag niet het succesvolste muzikale exportproduct aan de kant schuiven.”
Meindert Kennis, die samen met Jan-Willem van de Ven de tweekoppige directie van Amsterdam Dance Event vormt: “Het Nederlandse nachtleven dreigt te verdwijnen en het zal niet zomaar op het oude niveau zitten. Naast het sluiten van de clubs hebben we dit jaar ook een streep kunnen zetten door de festivalzomer. Van de bijna 400 festivals in 2019, heeft 95% geen vervolg gekregen in dit jaar. Terwijl organisatoren als ID&T aangeven dat zij 80% van hun inkomsten binnenhalen in de zomermaanden.”
De elektronische muziek is verantwoordelijk voor bijna 75% van de inkomsten in het buitenland. Concreet: in 2018 kwam 73,4% van de 216,5 miljoen voor rekening van de dancemuziek (optredens, opnamen), nl. bijna € 159 miljoen. In 2008 was het aandeel dancemuziek (optredens, opnamen) nog 35,4% en een geschatte waarde van € 17,8 miljoen, zo blijkt uit cijfers van Buma Cultuur.
Goldman Sachs voorspelde in mei een daling van 25% van de wereldwijde muziekopbrengsten met een daling van 75% van de live-opbrengsten. In het IMS Business Report was te lezen dat de totale waarde van elektronische muziekindustrie met 56% zou kunnen dalen. De artiesten en dj’s zien hun inkomsten met 61% teruglopen, terwijl driekwart van de inkomsten van de nachtclubs en festivals in rook opgaan. McKinsey & Co verwacht dat de gehele sector niet eerder dan in 2025 hersteld is van deze klap.
Het rapport is te downloaden via de VNPF-site.
Terug naar alle nieuwsberichten