Calliope, voorganger Componist des Vaderlands
Nieuws

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki presenteert nieuw pianostuk Meeting Point

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki presenteert een nieuw pianostuk: Meeting Point. Het is een poëtisch statement in deze tijd van social distancing. Zij wil daarmee verklanken dat de afstand die nu tussen ons ontstaat, kan worden overbrugd door de muziek en de liefde. Om haar boodschap extra zeggingskracht te geven heeft zij van haar nieuwe werk een videoclip gemaakt, met de regisseur Michael Middelkoop en de danser/choreograaf Shay Latukolan. De film is gratis te zien op YouTube.

Het stuk en de video worden in opdracht van Buma en CISAC (de overkoepelende organisatie van auteursverenigingen wereldwijd) aangeboden als teken van waardering voor iedereen die zich inzet om te verbinden.

Calliope Tsoupaki speelt haar eigen werk zelf achter een vleugel die staat opgesteld in een verlaten locatie tussen hoge gebouwen. De danser Shay Latukolan passeert haar, door de corona-crisis noodgedwongen op afstand. Tussen de passanten ontstaat een woordeloze band.

Met haar nieuwe stuk geeft Calliope Tsoupaki een muzikaal commentaar op actuele gebeurtenissen. Met nieuwe composities inspelen op de actualiteit doet zij twee jaar lang in haar hoedanigheid als Componist des Vaderlands – tot en met november 2020, wanneer een nieuwe Componist des Vaderlands wordt benoemd. Vorig jaar componeerde zij bijvoorbeeld Pour Notre Dame, een orgelstuk waarin zij stil stond bij de brand in de Notre Dame. Al vier dagen na de brand speelden organisten dit nieuwe stuk door het hele land.

De composities die Calliope Tsoupaki schrijft als Componist des Vaderlands zijn gratis te downloaden van de website componistdesvaderlands.nl. Zo kan haar muziek door zoveel mogelijk musici worden uitgevoerd.

Calliope Tsoupaki over Meeting Point: “Ik heb Meeting Point gecomponeerd in de corona-crisismaanden van social distancing en isolement. Nu de beschermende maatregelen minder streng worden, durven we elkaar weer onder ogen te komen en hopen we dat we ons leven snel weer kunnen oppakken. Er is immers geen afstand tussen ons als het gaat om muziek, als het gaat om liefde.”

Over Calliope Tsoupaki
In 1988 emigreerde Calliope Tsoupaki naar Nederland om compositie te studeren bij haar idool Louis Andriessen. Zij is daarna uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende componisten in ons land. De muziek van Tsoupaki heeft een tijdloze schoonheid, vitaliteit en urgentie. Ze gebruikt elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden-Oosten. Daaruit smeedt zij een onmiskenbaar eigen stijl.

De film is een productie van HEAT, in opdracht van Buma/Stemra en CISAC. De vleugel is beschikbaar gesteld door Maene-Ypma pianos. De gratis downloads van de partituren zijn mede mogelijk gemaakt door muziekuitgeverij Donemus. Componist des Vaderlands is een project van Lustr, mogelijk gemaakt door Buma Cultuur.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL Awards: dit zijn de winnaars van 2023

muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden