Exportwaarde Nederlandse Populaire muziek 2023 - Doudou MD header
Nieuws

Exportwaarde Nederlandse Populaire Muziek richting recordwaarde

De nieuwe cijfers van de Exportwaarde van de Nederlandse Populaire Muziek zijn binnen. Over 2023 is de waarde met 15% gestegen in vergelijking met 2022. Dit betekent dat we op weg zijn naar een recordwaarde! Er wordt geschat dat de waarde die de Nederlandse muziekexport in 2023 heeft toegevoegd aan de Nederlandse economie ruim € 198 miljoen is!

Onderzoek Exportwaarde Nederlandse Populaire muziek sinds 2004

Sinds 2004 onderzoekt Perfect & More BV in opdracht van Buma Cultuur jaarlijks deze cijfers. Elk jaar worden de belangrijkste vormen van exploitatie van de Nederlandse populaire muziek op de buitenlandse markt onderzocht:

  • Rechten (auteursrechten en naburige rechten)
  • Opnamen
  • Optredens

Voor het jaar 2023 zijn 1236 artiesten onderzocht, daarvan waren 837 Nederlandse artiesten op enige wijze actief buiten Nederland. In totaal werden in het afgelopen jaar 10.746 buitenlandse optredens geregistreerd.

Bepaling van Exportwaarde Nederlandse Populaire muziek

De waarde van de exportwaarde wordt door verschillende oorzaken en factoren bepaald. De allereerste meting in 2004 kwam op een totaalbedrag van 31,6 miljoen uit. De dance-industrie zorgde in 2009 voor een grote impact op de cijfers. In 2022 zorgden de “heropening van de wereld” na de coronapandemie ervoor dat de waarde met maar liefst 231% steeg. Diezelfde coronapandemie zorgde er in 2021 voor dat de exportwaarde daalde. De stijging in 2023 is veroorzaakt door het grote aantal optredens buiten Nederland. De Chinese markt ging weer open, net als Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Chili en Colombia, die als groeimarkten functioneerden in het afgelopen jaar. De waarde van 2023 is geschat op:

  • Rechten (auteursrechten en naburige rechten): ongeveer 38 miljoen
  • Opnamen: bijna 8 miljoen
  • Optredens: ruim 152 miljoen

Totaal brengt dit de waarde op 198 miljoen! Toch blijft 2023 nog achter op het topjaar 2018, toen de totale waarde ruim 216 miljoen betrof. Lees het onderzoeksrapport van 2018.

Richting record exportwaarde

“Het was nog best spannend, gezien de naar binnen gerichte tendens, die in steeds meer landen te constateren valt. Met dat in het achterhoofd zijn deze getallen ronduit fantastisch. Als we de ontwikkelingen op langere termijn bekijken, vermoed ik – of beter: ga ik ervan uit – dat we in 2024 een recordwaarde tegemoet gaan. We zijn dus bijna terug waar we de boel tijdens Corona achterlieten. Het is wel zaak deze sector te blijven zien als niet alleen een culturele maar ook een economische. Door te blijven investeren in exportondersteuning kunnen we één van de grootste muziekexporterende landen van de EU worden.” 

Frank Helmink (directeur Buma Cultuur)

Bekende én opvallende namen in de Top 10

Ook in 2023 bleef de impact van de dance-industrie op de cijfers groot. Zoals gewoonlijk stonden bekende namen uit de elektronische muziek in de Top 10. Tiësto met 121 optredens, Martin Garrix met 99 optredens en Afrojack met 94 optredens. Maar ook opvallende namen waren te zien in de Top 10. Chris Stussy kwam op plek 4 terecht met 92 optredens. Op de vijfde plaats staat de punkrockformatie Antillectual met 88 optredens. Broers Lucas & Arthur Jussen stonden vorig jaar nog op de tiende plek, dit jaar staan ze op de zevende plek met 86 optredens. Hoogste nieuwkomer in de lijst is Doudou MD (zie foto) op de 29e plaats, met 59 optreden buiten Nederland.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop