Herstel exportwaarde Nederlandse Populaire Muziek
De Exportwaarde van de Nederlandse Populaire Muziek over 2022 is met 231% gestegen in vergelijking met 2021. De stijging is veroorzaakt door het weer opengaan van de internationale markt na de Coronapandemie. Over 2021 was nog een daling te zien ten opzichte van 2020, toen de markt instortte. De totale waarde van de muziekexport bedroeg ruim 171 miljoen in 2022. Ten opzichte van de allereerste meting in 2004 is dat substantieel meer, aangezien het bedrag destijds op 31,6 miljoen uitkwam. Tegelijkertijd blijft het nog wel ver achter op het topjaar 2018 toen de totale waarde ruim 216 miljoen betrof.
Onderzoek Perfect & More
Dat blijkt uit onderzoek van Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur. Het jaarlijkse onderzoek richt zich op de belangrijkste vormen van exploitatie van de Nederlandse populaire muziek op de buitenlandse markt: rechten (auteursrechten en naburige rechten), opnamen en optredens. In totaal zijn 1.318 artiesten onderzocht in 2022. Daarvan waren 818 Nederlandse artiesten op enige wijze actief buiten Nederland. In totaal werden in het afgelopen jaar 9784 buitenlandse optredens geregistreerd.
Groot aandeel Nederland afkomstige dancemuziek
De Nederlandse dance-industrie heeft sinds 2009 een grote impact op de cijfers. In 2009 was het aandeel 33%, in 2019 was dit bijna 72%. In 2022 is er sprake van een flinke stijging bij Optredens Dance ten opzichte van 2021. De waarde in euro’s was in 2022 ruim € 108 miljoen, terwijl dit in 2019 nog bijna € 154 miljoen was. De uit Nederland afkomstige dancemuziek blijft een groot aandeel van het totaal. In 2022 was dit 87%.
Directeur Buma Cultuur Frank Helmink is realistisch over de nieuwe cijfers: “Het is een mooi herstel, maar we zijn er nog lang niet. Natuurlijk is een groei van meer dan 230 procent prachtig, maar de industrie zat ook heel diep. We bevinden ons nu op het niveau van zo’n tien jaar geleden dus er is nog wel degelijk een grote inhaalslag te maken. Dat gaat ook wel gebeuren vermoedelijk, maar je moet je ogen ook niet sluiten voor de spanningen in de wereld die ook zijn weerslag hebben.” Helmink geeft ook aan dat de Coronapandemie anderszins zijn invloed heeft gehad: “De muziekwereld en het muziekgebruik zijn beide enorm veranderd de afgelopen coronajaren. Er wordt veel meer lokaal product geluisterd, kijk maar in Nederland. Dat maakt export van muziek iets moeilijker. Anderzijds zijn veel producers en componisten uit Nederland geliefder dan ooit en worden steeds meer internationale hits meegeschreven door Nederlanders.”
Meeste optredens
De lijst met personen die de meeste optredens buiten Nederland hebben verzorgd, wordt traditiegetrouw aangevoerd door de artiesten in de elektronische muziek. Martin Garrix verscheen in 2022 104 keer op een buitenlands podium, terwijl Tiësto 102 optredens over de grens verzorgde. Joris Voorn maakte een grote sprong van 32 naar 3 vanwege de 90 optredens die hij in het buitenland voor zijn rekening nam. De gebroeders Lucas & Arthur Jussen zijn de eerste niet dance-gerelateerde artiesten in de lijst. Zij maken hun entree op de tiende plaats en hebben in het afgelopen jaar 75 optredens in het buitenland verzorgd. Vlak na hen is Herman van Veen te vinden met 73 optredens, terwijl de teller voor André Rieu en zijn orkest op 72 concerten bleef steken. Saskia Laroo, is met 68 optredens als eerste vrouw in de lijst te vinden op de 14e plaats.
Rapport exportwaarde populaire muziek 2022
Terug naar alle nieuwsberichten