inJazz 2024 header
Nieuws

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop

Op vrijdag 28 juni werd de achttiende editie van Nederlands belangrijkste showcase-, conferentie- en netwerkevenement voor jazzmuziek en relevante genres afgesloten door het duo van Alessandro Fongaro (North Sea Round Town Artist in Focus) en George Dumitriu met een slotconcert. We hebben het natuurlijk over inJazz 2024! Zowel in Rotterdam als in Amsterdam konden jazzprofessionals en jazzliefhebbers genieten van de diversiteit en kwaliteit van vele nieuwe Nederlandse jazzacts.

Uitverkochte inJazz conferentie

inJazz wordt niet voor niets de belangrijkste conferentie voor jazz in Nederland genoemd. Alle 300 kaarten waren gekocht door professionals uit meer dan 20 landen. De kop ging eraf in het Conservatorium van Amsterdam (CvA) waar een geselecteerd gezelschap van buitenlandse festivalprogrammeurs en andere professionals uitleg kreeg over de positie van het CvA in het Nederlandse jazzlandschap en wat de samenwerking met het BIMHUIS betekent. De volgende dag werden er in LantarenVenster (Rotterdam) maar liefst 160 1-op-1 gesprekken gehouden. Daarnaast vonden er panelgesprekken plaats over uiteenlopende onderwerpen die alles te maken hebben met componeren. De Ketentafel Jazz/World/Contemporary Componisten & Musici lanceerde de testfase van de fair pay tarieventool. En DutchCulture presenteerde de cijfers van het Nederlandse in kaart gebrachte jazzlandschap en wat de impact is van Nederlandse jazzmusici in het buitenland.

Het festivalgedeelte van inJazz

Maar niet alleen professionals zijn de graag geziene bezoekers bij inJazz. De organisatie verwelkomt ook elk jaar jazzliefhebbers. Dit jaar vond het festivalgedeelte onder tropische temperaturen plaats. In het Amsterdamse BIMHUIS traden de volgende acts op: Ponga, Giuseppe Doronzo | Andy Moor | Frank Rosaly, Mark Lotz – Freshta en TELEVIZYON. Donderdag waren er, in LantarenVenster en MOOD (beiden in Rotterdam), optredens van: 100% Cottone, Andrés Coll Cosmic Trio (ES), Evita Polidoro NEROVIVO (IT), FaKruTu: Dakar Edition, Federico Calcagno Octet, Femke Mooren Quartet, Jacopo Ferrazza Wood Tales (IT), Marit van der Lei Nextet, NAUSYQA, Ping-En Hung, WAAN, Wasted Generation (IT) en Y.O.P.E. Het Rotterdamse festivalgedeelte van inJazz is onderdeel van het fringe festival North Sea Round Town. Ook dat festival staat garant voor heel veel jazz in Rotterdam!

Italië was er ook

Elk jaar wordt een land gekozen waar de focus op wordt gelegd. Dit jaar was Italië aan de beurt. Dit betekent dat er een samenwerking plaatsvindt tijdens inJazz, en in dit geval Associazione I-Jazz, om grenzen te laten vervagen tussen Nederland en het focusland. Op het festival traden drie bands uit het Italiaanse talentenprogramma Nuova Generazione Jazz op. Tijdens het conferentiegedeelte was er een rondetafelgesprek over de actuele relaties tussen Nederlandse en Italiaanse jazzmusici, het belang van uitwisseling en het wederzijdse internationaliseringsproces. Associazione I-Jazz is de organisatie waar de meest bekende en belangrijkste Italiaanse jazzfestivals bij aangesloten zijn.

Boy Edgarprijs 2024 voor Tony Roe

Jazzpianist Tony Roe wint dit jaar de Boy Edgarprijs 2024. Het is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. Traditiegetrouw werd de winnaar aan het einde van conferentie bekendgemaakt door Fonds Podiumkunsten. Dit is wat de jury over Roe zei:

“Roe brengt een unieke mix van jazz en technologie, werkt genre-overstijgend en geeft publieksbeleving een nieuwe dimensie.”

Jury Boy Edgarprijs 2024

Lees meer over de Tony Roe, winnaar Boy Edgarprijs 2024.

Over inJazz

inJazz is een initiatief van BumaStemra waarmee Nederlandse jazz en haar componisten op zowel nationaal als internationaal niveau wordt getoond. Elk jaar toont het evenement weer dat het is uitgegroeid tot het belangrijkste showcase-, conferentie- en netwerkevenement van Nederland voor jazzmuziek en verwante genres. Via inJazz radio hoor je wekelijks nieuwe Nederlandse producties en liveopnames. Dit jaar werd InJazz ondersteund door onder andere Gemeente Rotterdam, Sena Performers, Fonds Podiumkunsten, North Sea Round Town, BIMHUIS, LantarenVenster, MOOD, Batavierhuis, World Music Forum en New Music NOW.

Lees meer over inJazz.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

John Burger is Muziekdocent van het Jaar 2024