Nieuws

Lifetime Achievement Award voor Within Temptation

Within Temptation heeft tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards, een Lifetime Achievement Award in ontvangst mogen nemen uit handen van Dennis Weening. De band is bijna drie decennia actief, heeft acht studio-albums uitgebracht waarvan er wereldwijd enkele miljoenen zijn verkocht. Na al die jaren is Within Temptation in staat zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en vernieuwend te blijven in een genre dat ze zelf gecreëerd hebben.

Voor het eerst sinds de eerste editie van de Buma Awards gaat de Lifetime Achievement Award naar een band. Een bijzondere band, omdat zij beschouwd mag worden als de belangrijkste en succesvolste pionier van donkere, melodische metal, gekleurd door symfonische elementen zoals orkestrale arrangementen en koorpartijen. Uniek kenmerk in dit geheel zijn de krachtige vocalen van zangeres Sharon den Adel, die de mix van metal en klassieke muziek de passende, meeslepende zeggingskracht geeft. De band leverde ontegenzeggelijk de blauwdruk voor een uniek metalgenre dat niet alleen veel navolging kreeg, maar waarmee het zestal tot ver buiten de eigen landsgrenzen uitermate succesvol is geworden.

Binnen Nederland heeft Within Temptation een voorbeeldfunctie vervuld voor opkomende artiesten en bands. Hun succesverhaal toont aan dat het mogelijk is om vanuit een klein land een wereldwijd publiek te bereiken zonder concessies te doen aan artistieke integriteit. Ze hebben laten zien dat Nederlandse bands kunnen concurreren op het hoogste niveau van de internationale muziekindustrie. Hierdoor kregen andere Nederlandse artiesten ook kansen om internationale ambities waar te maken.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur

Buma Awards

Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2023. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter en is er de Buma Gouden Harp voor personen die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

inJazz festival en conferentie programma 2024

Gratis jazzfestival inJazz van 26 t/m 28 juni in Amsterdam en Rotterdam

Ambassadeur van Muziekdocent van het Jaar-verkiezing: zanger Claude