Nieuws

Peter Koelewijn ontvangt Lifetime Achievement Award tijdens Buma Awards 2020

Vanavond werden de Buma Awards uitgereikt in Studio 21 in Hilversum. Tijdens deze jaarlijkse gala-avond worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. Zanger en producent Peter Koelewijn mocht vanavond de Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre in ontvangst nemen. Deze eervolle prijs kreeg hij uit handen van oud-SP-leider en metal-dj Emile Roemer. Andere winnaars waren onder meer Duncan Laurence, Martin Garrix, Nielson, Suzan & Freek, Armin van Buuren en Vincent van den Ende. Eerder werd al bekendgemaakt dat Pepijn Lanen de Lennaert Nijgh Prijs in ontvangst mocht nemen, Ben Liebrand de Buma Gouden Harp en Stephen Emmer de Buma Oeuvre Award Multimedia.

“Ik ben heel erg blij met deze hoge Buma/Stemra onderscheiding. Vanaf 1960 ben ik lid van de auteursrechtenorganisatie en ik vond het altijd een hele eer als iemand anders zo in het zonnetje werd gezet. Dat het nu mijzelf overkomt, zie ik als een blijk van waardering voor mijn werk als liedjesschrijver (en daarnaast als artiest). Ik ben apetrots!”, aldus Peter Koelewijn.

Meerdere winnaars
Tijdens de award show waren meerdere prijzen te verdelen. De Buma Awards Nationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2019 in Nederland. De Buma Awards Internationaal gaan naar de nummers met de meeste hit noteringen in het buitenland. In de categorie Buma Awards Nationaal won Duncan Laurence met Arcade, gevolgd door Nielson met IJskoud en op de derde plek Suzan & Freek met het nummer Als het Avond Is. In de categorie Internationaal won Martin Garrix met het nummer Summer Days. Het volledige overzicht van de winnaars van de Buma Awards is te vinden in de bijlage.

Bij de opening van de avond sprak Bernard Kobes, bestuursvoorzitter Buma/Stemra, over het belang van het beschermen van het auteursrecht: “We moeten opkomen voor ons collectief en het auteursrecht. Dat doen we óók door vast te houden aan het uitgangspunt dat rechthebbenden zélf moeten kunnen bepalen hoe hun werk geëxploiteerd wordt. Wij maken ons zorgen over de toenemende tendens om het auteursrecht af te kopen. Alleen door gezamenlijk op te treden, door voorlichting te geven én door als collectief van makers en uitgevers ons op de markt te begeven, kunnen we oplossingen aanbieden die voor al onze leden houdbaar zijn en inkomsten opleveren.”


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop