Anne-Maartje Lemereis Compoonist des Vaderlands
Nieuws

Reactie op regeerakkoord van Componist des Vaderlands

Anne-Maartje Lemereis, de huidige Componist des Vaderlands, reageert in het radioprogramma Podium bij NPO Klassiek op het regeerakkoord. Ze uitte haar zorgen ook online over verhoging van 9% naar 21% btw op culturele goederen. Lees en luister hieronder de reactie van Anne-Maartje Lemereis.

Reactie Anne-Maartje Lemereis

Op de website Componist des Vaderlands, schreef Anne-Maartje het volgende als reactie op het regeerakkoord:

Noem het beroepsdeformatie, maar altijd als ik de letters btw zie corrigeren mijn hersenen dat automatisch naar BWV – Bach-Werke-Verzeichnis – het nummeringssysteem waarmee Bachs werken geordend worden. En als ik dan btw 21% vertaal naar BWV 21? Dan deelt Bach onze zorgen om de beslissing om het btw-tarief op concertkaartjes, museumbezoek en boeken te verhogen:

‘Ich hatte viel Bekümmernis in meinem Herzen’
‘Mijn hart was vol zorgen’
(Bach BWV 21)

Zo start deze cantate, die op 17 juni 1714 het licht zag als onderdeel van een rouwdienst. Ironisch toepasselijk.

Ik ben in de 35 jaar dat ik leef getuige geweest van de politieke afbrokkeling van onze culturele sector. De sector waar ik me al sinds mijn 4e levensjaar in beweeg. De sector die me heeft gevormd, waarin ik het allermeest over mezelf en mijn talenten heb geleerd, de sector waarin ik uiteindelijk zelfs mijn professionele plek heb gevonden en waarin ik mijn liefde voor nieuwe muziek met mijn behoefte aan maatschappelijke relevantie heb kunnen combineren.

Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands 2024-2025

Reactie in NPO Klassiek

In NPO Klassiek liet ze dezelfde zorgen horen. Ze zegt, en citeert hierbij Bach, dat haar hart vol zorgen is. Luister het politiek statement van Anne-Maartje terug op NPO Klassiek.

Over Anne-Maartje Lemereis

De jury van Componist des Vaderlands koos voor de periode 2024-2025 voor Anne-Maartje Lemereis vanwege de blijvende indruk die ze achterliet. Met haar overtuigingskracht, sterke communicatievaardigheden en overduidelijke balans in zichzelf, gelooft de jury dat Anne-Maartje het in zich heeft om deze periode het muziekonderwijs een nieuwe impuls te geven. Lees meer over Anne-Maartje Lemereis als Componist des Vaderlands.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

inJazz festival en conferentie programma 2024

Gratis jazzfestival inJazz van 26 t/m 28 juni in Amsterdam en Rotterdam

Ambassadeur van Muziekdocent van het Jaar-verkiezing: zanger Claude