Nieuws

Rotterdam en Amsterdam vol jazz tijdens uitverkochte editie inJazz met tropische temperaturen

Goed bezocht door een enthousiast publiek: na twee digitale jaren keerde inJazz op 22, 23 en 24 juni terug met een fysieke editie van haar netwerk- en showcase-evenement. Dit jaar werd inJazz gehouden in zowel Amsterdam als Rotterdam, met overdag veel netwerkmogelijkheden en panels én een keynote van Artur Jaschke. Zestien actuele Nederlandse jazz acts plus een aantal gelegenheidsformaties werden bekeken door 1.500 mensen. Daarnaast kwamen 180 professionals uit de jazzwereld bijeen voor het dagprogramma. Tijdens inJazz werd bekendgemaakt dat Ronald Snijders dit jaar de Boy Edgarprijs in ontvangst neemt.

Uitverkochte professionalsprogramma brengt verschillende delen van de wereld samen
Het uitverkochte professionalsprogramma werd woensdagmiddag in Amsterdam geopend door neuromusicoloog Artur Jaschke, die een keynote speech hield over het belang en de werking van improvisatie. In Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam stonden er panels op het programma over het bouwen van een jazz community en de ins en out van compositieopdrachten. Bezoekers hadden tevens de gelegenheid om hun kennis over auteursrecht bij te spijkeren of advies in te winnen over belastingregels voor optreden in het buitenland. Daarnaast waren er tijdens lunch en diner mooie gelegenheden om bij te praten over de ontwikkelingen in de jazzwereld. Het professionele publiek genoot in het Batavierhuis overdag van muziek met intieme showcases van onder meer Thomas Pol en Teis Semey & Jesse Schilderink. In podium Grounds kwam het grenzeloze karakter van de Rotterdamse scene aan bod tijdens een World Blend Café, georganiseerd door World Music Forum NL. Het professionalsprogramma van inJazz werd bezocht door mensen uit Duitsland, België, Frankrijk, Polen, Spanje, Zweden, Engeland, Brazilië, Verenigde Staten, Israël, Turkije, Egypte en zelfs Oekraïne.

Boy Edgarprijs voor Ronald Snijders
Aan het eind van het professionalsprogramma in het Verhalenhuis Belvédère werd – als altijd tijdens inJazz – de winnaar van de Boy Edgarprijs bekendgemaakt. Dit jaar koos de jury unaniem voor fluitist, componist en etnomusicoloog Ronald Snijders. Hij geldt al meer dan 50 jaar als vernieuwer in het jazzveld. De jury omschrijft hem dan ook als “pleitbezorger voor verbeelding en ambassadeur voor niet-aflatende nieuwsgierigheid”. Snijders neemt op 7 december het prijzengeld van € 25.000 en de bronzen wisselsculptuur van Jan Wolkers in ontvangst tijdens een door hemzelf samengestelde concertavond in het BIMHUIS.

Een viering van de Nederlandse jazz
De voor inJazz geselecteerde acts gooiden hoge ogen. Legendarische jazzclub BIMHUIS zat op de woensdagavond lekker vol met liefhebbers die konden genieten van de allereerste liveshow mét publiek van Marta Arpini pocket orchestra. Om vervolgens weggeblazen te worden door de improvisatievaardigheden van Ziv Taubenfeld Full Sun, die hiermee overigens hun albumrelease vierden. Het North Sea String Quartet herschreef de definitie van een strijkkwartet met een dynamisch, betoverende showcase. Als afsluiter nam percussionist/verteller Vernon Chatlein met zijn Chatlein i su Zumbi het publiek mee naar Curaçao, het ene moment uitbundig swingend, het andere klein en breekbaar.
Het festivalgedeelte in de Rotterdamse wijk Katendrecht op de donderdag vormde als vanouds het startschot voor fringe festival North Sea Round Town. Onder tropische omstandigheden speelden dertien groepen – alle Nederlands of nauw verbonden met Nederland – met veel enthousiasme hun nieuwe werk in Theater Walhalla, Kantine Walhalla en de twee studio’s van Conny Janssen Danst. De breekbare klanken van trio Perselí openden de avond en het uitzinnige, hoekig swingende Dishwasher_, eveneens een trio, sloot hem af. Daartussen een veelkleurig palet aan bands: Pietre, het trio Celano, Badenhorst, Baggiani featuring Wolfert Brederode, Ildo Nandja Trio, kotokid, Suzan Veneman Sextet, Matthijs Geerts Group, Mo van der Does Motet, Nefertiti Quartet, Artvark, Sanne Sanne en de winnaar van de Erasmus Jazz Prijs 2022, Eleutheria.

Over inJazz
InJazz promoot al jaren de Nederlandse jazz en haar componisten op zowel nationaal als internationaal niveau. InJazz, een initiatief van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma, is bekend geworden als het belangrijkste showcase-, conferentie- en netwerkevenement van Nederland voor jazzmuziek en verwante genres. InJazz 2022 wordt ondersteund door onder meer Gemeente Rotterdam, Sena Performers, North Sea Round Town en BIMHUIS.

www.injazz.nl

Foto Suzan Veneman Sextet door Eric van Nieuwland


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Annie M.G. Schmidtprijs geschaald - uitreiking toegankelijk

Uitreiking Annie M.G. Schmidtprijs in 2024 toegankelijk

Les Arcs filmfestival BMIM

Les Arcs Film Festival zet spotlight op Nederlandse mediamuziek