Nieuws

Ruud Bos wint Buma Oeuvre Award Multimedia 2021

Ruud Bos ontvangt maandag 20 september de Buma Oeuvre Award Multimedia tijdens de uitreiking van de Buma Awards in het Bimhuis in Amsterdam. Ruud Bos is zonder enige twijfel één van de betekenisvolste componisten en arrangeurs die Nederland ooit gekend heeft. Hij liet zich eens in een interview ontvallen dat zijn oeuvre uit zo’n 1500 tot 2000 liedjes bestaat. Niet alleen de kwantiteit, maar juist ook de kwaliteit van de composities is indrukwekkend. Zijn werk kleurt de Nederlandse naoorlogse televisie-, film- en theatergeschiedenis en is daarmee onderdeel van ons nationaal cultureel erfgoed.

Directeur Bernard Kobes van Buma/Stemra: “Het is bijna ondenkbaar dat je als Nederlander nog nooit een compositie van Ruud Bos gehoord hebt, zelfs jonge generaties kunnen nog van zijn werk genieten. Iemand die zo lang op dit niveau kan werken, hoort zonder twijfel thuis in het rijtje winnaars van de Buma Oeuvre Award Multimedia.”

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: “Zijn muziek kan volledig los van beeld bestaan. Daarin schuilt ook de kracht van zijn werk. Zijn composities zijn rijk aan melodie en verbeeldingskracht en daardoor vanaf de eerste noot herkenbaar voor miljoenen mensen.”

Opgroeiend tussen de muziek kiest Ruud na zijn middelbare school eerst voor het conservatorium in Amsterdam. Daar studeert hij korte tijd piano. Begin jaren zestig komt hij als pianist terecht bij Leidseplein Cabaret. Om na een half jaar over te stappen naar de revue van Jan Blaaser en Joop Doderer. Als snel blijkt Bos een muzikale duizendpoot, gezegend met een uniek compositorisch talent.

Geïnspireerd door met name klassieke muziek en jazz ontwikkelt Ruud steeds meer zijn eigen stijl. Door zijn werk groeit zijn bekendheid en wordt hij steeds vaker door artiesten en cabaretiers benaderd om muziek te schrijven. Zo componeert en arrangeert hij voor grootheden als Toon Hermans, Wim Sonneveld, Willeke Alberti en Gerard Cox. Tegelijkertijd werkt hij aan zijn oeuvre voor populaire tv-series. Hij excelleert als componist en arrangeur met muziek voor series als Citroentje met suiker, Paulus de boskabouter, De Fabeltjeskrant, De Fabriek, Zeg ‘ns Aaa, Kinderen voor Kinderen, Bassie en Adriaan, Pommetje Horlepiep en Dagboek van een herdershond.

Maar zijn werk beperkt zich niet tot televisie alleen. Met name in de jaren zeventig en tachtig is hij verantwoordelijk voor de muziek van succesvolle Nederlandse filmproducties. Zo tekende hij voor de muziek van bijvoorbeeld ‘Naakt over de schutting’, ‘Mariken van Nieumeghen’, ‘Rooie Sien’, ‘Ik ben Joep Meloen’ en ‘De leeuw van Vlaanderen’. Wat niet onvermeld mag blijven is zijn werk voor de Efteling. Hij schreef en arrangeerde namelijk de muziek voor de bekendste attracties op het familiepretpark.

Foto: ANP Kippa

Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Italie focusland ESNS 2025

Dolce Vita in Groningen tijdens ESNS 2025

Willem Wilminkprijs 2024

Inschrijving Willem Wilminkprijs 2024 geopend