Spinvis wint Lennaert Nijgh Prijs 2023
Nieuws

Spinvis wint Lennaert Nijgh Prijs 2023

In de uitzending van Spraakmakers op NPO Radio 1 kondigde Frank Helmink (directeur Buma Cultuur) aan dat de Lennaert Nijgh Prijs is toegekend aan Spinvis. Maandagavond 22 mei 2023 wordt de prijs uitgereikt tijdens het Buma Awards Gala 2023 in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

Spinvis

Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, is een Nederlandse singer-songwriter en multi-instrumentalist met een kenmerkende poëtische benadering van muziek. Spinvis voorziet zijn composities van een bijzondere signatuur door unieke songteksten te schrijven. In 2002 werd zijn talent erkend met de aanmoedigingsprijs Zilveren Harp voor zijn titelloze debuutalbum. Na een reeks van succesvolle albums is ook zijn laatste album Be-Bop-A-Lula door recensenten met een maximale score beoordeeld.

“Spinvis is met zijn taalgebruik in staat met woorden een wereld te creëren die zowel herkenbaar als mysterieus is. Hij jongleert met woorden en zinnen, met als doel de luisteraar mee te nemen op een wonderlijke reis.”

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur

Oprechte winnaar

Bernard Kobes, CEO van BumaStemra sluit daar op aan: “Lyrisch, poëtisch, beeldend, gelaagd, persoonlijk, autobiografisch; het is allemaal van toepassing op de songteksten van Spinvis. Elk album opnieuw een tekstuele ontdekkingsreis. Wie dat al ruim twintig jaar weet te presteren verdient oprecht de Lennaert Nijgh Prijs 2023.”

Lees meer over Buma Awards 2023 uitreiking.

Buma Awards

Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2022. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lifetime Achievement Award naar Herman van Veen en is de Buma Gouden Harp voor DJ Paul Elstak.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Muzikantendag 2024 programma header

Muzikantendag 2024: eerste deel programma bekend

ESNS25 inschrijving geopend

Geopend: inschrijving voor Europese artiesten ESNS25