Nieuws

Van Dik Hout wint Buma Gouden Harp 2021

Van Dik Hout is de winnaar van de Buma Gouden Harp 2021. De formatie mag de prijs maandag 20 september in ontvangst nemen tijdens de Buma Awards in Het Bimhuis in Amsterdam. De Gouden Harp wordt toegekend aan Van Dik Hout vanwege de grote en belangrijke bijdrage aan de muziekindustrie in de afgelopen 27 jaar.

Bernard Kobes, CEO Buma/Stemra: “Het is duidelijk waarom deze prijs aan Van Dik Hout wordt uitgereikt. Hun combinatie van poëtische teksten met rockmuziek spreekt nog steeds een ongekend breed publiek van meerdere generaties aan. En als je als band met je tekst in de Dikke Van Dale wordt opgenomen, dan heb je een uitzonderlijke prestatie geleverd. De Buma Gouden Harp is een prachtige en zeer verdiende kroon op hun werk.”

Frank Helmink, managing director Buma Cultuur: “Van Dik Hout heeft zonder meer een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van rock van eigen bodem. Ze hebben een eigen koers gevaren. De band koos voor Nederlandstalige teksten in combinatie met een modern rockgeluid. Daarmee heeft Van Dik Hout talloze muzikanten, die vandaag de dag succesvol zijn met Nederlandstalige muziek, beïnvloed en geïnspireerd. Maar dat niet alleen. Van Dik Hout heeft de Nederlandse muziekcultuur verrijkt met een groot aantal onvervalste Nederpop klassiekers. Dus die Gouden Harp komt hen helemaal toe.”

Van Dik Hout
Een schoolbandje dat, net zoals de Beatles en de Stones, ooit begon met het spelen van covers. Het wordt serieus als ook eigen repertoire wordt geschreven, gekozen wordt voor de Nederlandse taal en de bandnaam verandert in Van Dik Hout. In 1994 verschijnt het titelloze debuutalbum en vanaf dat moment wordt alles anders.

De doorbraak volgt met de single Stil in mij. Inmiddels goed voor 25 miljoen streams op Spotify en een vaste waarde in de Radio 2 Top 2000. Het nummer wordt enkele jaren door de luisteraars van 3FM zelfs tot beste Nederlandstalige single aller tijden gekozen. Stil in Mij groeit uit tot het lijflied van een hele generatie. Het album telt meer hits waaronder Alles of niets, Meer dan een ander en ’s Nachts in mijn dromen.

Nieuwe singles en albums volgen, waarbij gitarist Sandro Assorgia en zanger Martin Buitenhuis tekenen voor de meeste composities. De band bouwt een gedegen live-reputatie op en speelt op alle grote festivals waaronder Pinkpop, Lowlands, Parkpop en Concert at Sea.

Buma Awards
De Buma Awards worden dit jaar op 20 september uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse gala worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2020. Daarnaast worden er diverse juryprijzen uitgereikt, waaronder de Lennaert Nijgh Prijs, de Buma Oeuvre Award Multimedia en de Lifetime Achievement Award.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop